Societat 10/08/2011

El patrimoni del cinema català ressuscita en DVD

Xavi Serra
3 min
El patrimoni del cinema català ressuscita en DVD

El festival de Bolonya Il Cinema Ritrovato, especialitzat en la recuperació del llegat històric del setè art, va atorgar fa unes setmanes el guardó de millor DVD del 2010 a Segundo de Chomón. El cine de la fantasía , una edició conjunta de la Filmoteca de Catalunya i la distribuïdora Cameo. Entre els rivals que competien pel premi hi havia una nova edició de La nit del caçador, de Charles Laughton, i un pack de tres films muts de Josef von Sternberg, dues edicions produïdes pel segell nord-americà Criterion. Perquè ens entenguem, és com si Pa negre , en comptes de guanyar un Goya, s'hagués endut un Oscar.

Per Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, rebre un premi tan competit és "un honor, i sobretot la millor recompensa possible a una feina de molts anys". No exagera: la reivindicació de Chomón (Terol, 1871 - París, 1929) com a autor imprescindible per explicar els orígens del cinema és una missió amb la qual la Filmoteca es va identificar des del començament de la dècada dels 90, quan Antonio Giménez, llavors responsable de l'arxiu de la institució, va encetar el projecte de reunir la col·lecció Chomón -avui dia la més important que existeix al món- a partir de col·leccions privades i filmoteques. A mitjans dels 90, el Festival de Sitges, dirigit per Àlex Gorina, es va afegir amb entusiasme a la iniciativa i va donar un fort impuls a la difusió i el coneixement de Chomón entre els aficionats al cinema fantàstic.

Més enllà dels trucatges

En aquests anys, la Filmoteca també ha editat una monografia en edició trilingüe sobre el cineasta ( Segundo de Chomón. El cinema de la fascinació , de Joan M. Minguet Batllori), però la joia de la corona d'aquest esforç ha sigut el llançament del DVD premiat a Bolonya, una edició comandada per l'actual cap de l'arxiu de la Filmoteca, Mariona Bruzzo, que va fer la tria de les obres incloses al DVD.

"Chomón és identificat amb el cinema de fantasmagories i trucatges -explica Riambau-, però la seva producció no es limita a aquesta faceta; amb la selecció que vam fer es pretenia obrir el ventall a les diverses tecles que el cineasta va tocar al llarg de la seva carrera, com ara el documental". Chomón va treballar a París, Barcelona i Torí, però d'aquesta última etapa no hi ha cap obra al DVD. "Hem optat per limitar-nos a les etapes francesa i catalana, perquè a Torí hi va anar com a tècnic, a fer els trucatges de produccions molt importants, i no com a autor, tot i que el concepte d'autor era molt difós en aquells temps", aclareix Riambau.

L'edició del DVD es va presentar l'octubre passat al Festival de Sitges i ha provocat un revifament internacional de l'interès per Chomón, que s'ha traduït en retrospectives a Nova York i Brussel·les i crítiques positives arreu del món, de manera que es fa justícia a un cineasta massa eclipsat per Georges Méliès, un fet que Riambau atribueix a la força de l'aparell propagandístic francès. Aprofitaran ara els francesos per fer-se'l seu? Riambau somriu: "Penso que aquesta partida ja l'hem guanyat".

Padrós i Portabella

L'edició en DVD de l'obra de Chomón no és un projecte aïllat. També amb la col·laboració de Cameo, la Filmoteca prepara una edició integral de l'obra del terrassenc Antoni Padrós, un dels pares del cinema underground català, amb una filmografia extensa i reconeguda en circuits internacionals. L'obra de Padrós, que no amaga les arrels pictòriques i desplega una mirada subversiva sobre la forma cinematogràfica, serà la segona referència d'aquesta humil però necessària aposta de la Filmoteca per la recuperació del patrimoni fílmic en format de DVD que, a causa d'unes petites dificultats tècniques de l'edició, encara no té data de llançament.

La Filmoteca no està sola en aquesta lloable tasca. La distribuïdora Intermedio, un segell de prestigi i qualitat gairebé sense rival al panorama estatal, ha anunciat l'edició de l'obra completa de Pere Portabella en DVD. En forma de cofre i amb subtítols en francès i anglès, aquesta edició de set DVD inclou peces recents com El silenci abans de Bach (2007) i clàssics del cinema d'avantguarda com Vampir-Cuadecuc (1972) o Umbracle (1970), un recorregut fascinant que serveix per traçar la història del cinema experimental a Catalunya i que ha comptat amb la supervisió i benedicció del mateix Portabella.

stats