Societat 20/06/2017

Les patronals de llars d'infants demanen la retirada del decret de les mares de dia

Consideren que no aborda la infància des d'una perspectiva educativa sinó des d'una visió "purament assistencial"

Europa Press
2 min
Una llar d'infants, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes dues principals patronals del sector de les llars d'infants a Catalunya, l'Associació de Llars d'Infants de Catalunya i l'Associació Catalana de Llars d'Infants, han demanat aquest dimarts la retirada del decret que impulsa la Generalitat sobre les llars de criança.decretGeneralitatllars de criança. Consideren que no aborda la infància des d'una perspectiva educativa sinó des d'una visió "purament assistencial".

En un comunicat, han assegurat que aquesta perspectiva assistencial és "pròpia de països que no han sigut capaços de crear una xarxa educativa moderna i de qualitat com la catalana".

La Generalitat ha començat a tramitar el decret que regularà les llars de criança i crearà un registre públic sobre les també conegudes com a mares de dia, un recurs alternatiu a les llars d'infants en què un professional atén a casa un grup de fins a 4 nens menors de 3 anys que actualment està en situació de "buit legal" segons les signants.

En l'escrit, les patronals asseguren que el projecte de decret "contradiu" l'objectiu de prestar un servei públic de qualitat als nens en prioritzar-ne el caràcter assistencial. En aquest sentit, han considerat que la seva aplicació comportarà la precarietat del servei d'atenció a la infància.

Les dues patronals han criticat "ingerències" de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies en temes que "no són del seu àmbit competencial", i han recordat que la prestació d'un servei regulat, sistemàtic i continuat a menors de 3 anys "és competència d'Ensenyament". També han remarcat que el concepte 'llar de criança' "provocarà confusió en les famílies" en concórrer amb el de 'llar d'infants' utilitzat en el món educatiu des de fa molts anys.

Han afirmat que el projecte de decret permet que el servei es presti en "establiments" i no només en cases particulars, cosa que "mercantilitza la prestació i l'allunya de l'esperit propi de les mares de dia". També critiquen que "no determina com es pot acreditar l'experiència mínima de 2 anys en la cura de nens" i no concreta si el titular "ha de ser forçosament una persona física o jurídica".

stats