Societat 30/07/2012

El PP respon a Recoder que sigui Catalunya qui impulsi primer els "peatges tous"

El conseller de Territori ha demanat a Rajoy que imposi el pagament a les autopistes de tot l'Estat. El PSC reclama al Govern que no carregui l'augment dels peatges als usuaris i ERC vol una reunió urgent al Parlament

Agències
2 min

BarcelonaEl portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha reptat el Govern a aplicar "peatges tous" a les autopistes de la seva titularitat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat aquest dilluns que l'augment del 7,5% dels peatges a les autopistes de titularitat estatal és "totalment inacceptable" i un greuge comparatiu per a Catalunya.

En resposta a aquestes declaracions, Rodríguez ha exigit en roda de premsa al conseller que "prediqui amb l'exemple" i apliqui "peatges tous" a les autopistes catalanes que depenen de la Generalitat, tal com ha reivindicat ell per a les de titularitat estatal.

El PPC ha acusat el Govern de "fregar la irresponsabilitat" per "alimentar" les protestes antipeatges amb les seves declaracions, tenint en compte que la Generalitat "té el control sobre una part important dels peatges que es paguen a Catalunya".

Rodríguez ha criticat que les autopistes de la Generalitat segueixin sent un 176% més cares que la resta, i que algunes arribin a ser de les més cares d'Europa, segons ha assegurat.

Tot i així, ha reconegut que la decisió d'incrementar els peatges a l'AP-7 i l'AP-2 no li agrada i "no és satisfactòria per a ningú", encara que ha assegurat que "comprèn" les motivacions econòmiques i financeres que han portat l'executiu espanyol a prendre aquesta decisió.

El PSC demana que no es carregui l'augment als usuaris

El PSC, per la seva banda, ha demanat que l'increment de preu que els peatges tindran per la pujada de l'IVA del setembre no sigui carregat als usuaris. El portaveu, Jaume Collboni, ha anunciat que entraran una proposta al Parlament perquè el Govern iniciï contactes amb l'Estat i amb les empreses "perquè la pujada prevista del 3% sigui absorbida íntegrament per les concessionàries". Collboni creu que aquestes empreses "tenen beneficis més que suficients per assumir" aquesta pujada de l'IVA. "Si els governs demanen sacrificis als empleats públics, les pimes o els consumidors, també han de demanar-lo a les concessionàries". "Confiem en les excel·lents relacions del Govern amb aquestes empreses", ha sentenciat Collboni.

ERC vol una reunió urgent

ERC també s'ha oposat a l'increment d'un 7,5% de les tarifes a l'AP-7, l'AP-2 i la C-33 i ha sol·licitat la convocatòria urgent d'una reunió extraordinària del grup de treball sobre peatges del Parlament. "I demanem que la presideixi el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ja que ell mateix ha qualificat la pujada de les tarifes com una deslleialtat institucional", ha assenyalat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha assegurat que la pujada és un greuge comparatiu, "una llosa per la nostra competitivitat" i significa 370 milions d'euros més d'espoli fiscal. "Pagarem molt car a nivell de competitivitat empresarial l'augment d'un 10% dels peatges", ha afirmat.

stats