METEOROLOGIA
Societat 07/07/2012

La pedregada malmet unes 30.000 hectàrees de cultius a Lleida

La pedregada de dijous a la tarda va afectar 68.000 hectàrees de les comarques de Lleida, unes 30.000 de cultius. Una vintena dels 59 municipis damnificats demanen declarar-les zona catastròfica.

Laura Díaz-roig
2 min
La pedregada ha provocat danys importants als cultius de fruita dolça i panís de diverses comarques de Lleida.

BARCELONA.Unes 30.000 hectàrees de cultius malmeses, la majoria de fruita dolça i panís. És el balanç de les destrosses al camp provocades per les fortes pedregades d'aquest dijous a les comarques de Lleida, que van afectar de manera "dramàtica" el territori, segons va explicar ahir el delegat del govern central a Lleida, Ramon Farré. Els danys suposen una afectació estimada d'entre el 70% i el 100% de la collita, tot i que en alguns municipis l'afectació és més localitzada, segons va explicar ahir en un comunicat Unió de Pagesos.

La tempesta va començar a la tarda pel sud del Segrià, va seguir en direcció nord-est cap a les Garrigues, el Pla d'Urgell i l'Urgell, i va arribar a la Noguera, tot i que l'epicentre es va situar al Pla d'Urgell, entre els termes de Fondarella, Torregossa, Miralcamp i Mollerussa. L'alcalde d'aquest municipi, Marc Solsona, va explicar ahir a l'ARA que els danys "superen la primera valoració", tant pel que fa al camp com a les infrastructures. "Només tenim una eina per minimitzar l'impacte: sol·licitar al govern central la declaració de zona catastròfica. Sabem que és molt complex, però és un fet extraordinari", va explicar Solsona, que va destacar que ja s'han demanat permisos especials per agilitzar els tràmits i rehabilitar el sector industrial. L'alcalde va assegurar que el més important ara és tenir "una fotografia clara i real de la situació", i fer l'inventari dels danys "com més aviat millor". Com Mollerussa, una vintena dels 59 municipis afectats estudien sol·licitar la declaració de zona catastròfica al govern central a través dels consells comarcals.

Pomes, peres, nectarines i panís

Segons les primeres estimacions de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la pedregada ha afectat una superfície total de 68.000 hectàrees, 30.000 de cultius. Principalment es tracta de pomes i peres (2.600 hectàrees respectivament), nectarines (1.200), panís (7.800), blat tou (6.700) i ametllers (2.000) , a banda dels horts. La fruita d'os -préssec, nectarina i paraguaià-, que ja s'està collint, és la que més ha rebut, tot i que els danys són més importants en la pera i la poma.

Les pedres, que en alguns casos van arribar a tenir la mida d'un ou, no només van afectar el camp sinó que també van deixar vidres, vehicles, sostres i magatzems destrossats. A més, el fort vent va provocar la caiguda de cables de telèfon i de l'enllumenat. A Mollerussa, per exemple, 13 instal·lacions municipals van quedar malmeses totalment o parcialment.

Assemblea de pagesos

Unió de Pagesos ha convocat per dilluns a la tarda a Mollerussa una assemblea de pagesos afectats. Recomanen comunicar els danys a les asseguradores com més ràpid millor, sobretot si la pedra ha provocat la caiguda de la fruita, ja que s'han d'afanyar a fer el peritatge. El delegat del govern central, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i l'alcalde de Mollerussa van visitar ahir la zona afectada. Farré va explicar que es va mobilitzar un operatiu amb 94 persones per atendre les necessitats dels damnificats, que es van reunir a Mollerussa, des d'on es van coordinar les actuacions.

stats