Societat 15/10/2015

“Què pensa la gent de tu?”: una aplicació per puntuar els contactes encén la polèmica

Amb Onedegree, qualsevol persona que tingui el teu número de telèfon pot publicar missatges anònims sobre tu

Selena Soro
3 min
Una captura de la interfície de l'aplicació Onedegree / ARA

Barcelona“L'aplicació que et permet escriure què penses sobre els contactes de la teva agenda, anònimament o no”. Així es presenta a Twitter Onedegree, una aplicació espanyola que acaba de llançar-se al mercat en fase de proves –està disponible per a iOs i Android– i que ja rep unes mil descàrregues diàries, segons els seus creadors.

La nova aplicació comparteix algunes singularitats amb el fenomen Informer, quan unes noies de la UAB van decidir crear una xarxa de contactes a Facebook per establir relacions i comunicar missatges de manera anònima.

Jaime Beltrán, desenvolupador del projecte, explica que l'aplicació “no busca provocar confrontació, sinó saber per avançat de quines persones properes et pots fiar i de quines no”. En una entrevista a 'El Mundo', Beltrán afirma que “hi ha gent que es mereix que la posin al seu lloc”, i recorda la seva experiència personal amb un noi que li va deixar un deute a pagar o un excompany de feina que maltractava un altre treballador.

Jorge Hernández, un altre dels impulsors de Onedegree, explica a l'ARA que n'hi ha prou amb tenir el número de telèfon de l'altra persona perquè puguis deixar-ne comentaris, encara que ella no tingui l'aplicació. Si algú de la teva agenda se la descarrega, podrà veure què diuen els altres de tu. Si no et tenen a l'agenda, no podran veure res.

Una porta oberta al ciberassetjament

"Sabem que l'aplicació pot tenir un bon ús o un mal ús, però això depèn de la persona. Nosaltres complim amb totes les normatives de protecció de dades i dret a l'oblit, i si algú comet alguna il·legalitat, ho traslladarem a les autoritats competents", explica Hernández.

Els fundadors de l'aplicació, que és gratuïta, defensen que han creat mecanismes per evitar el ciberassetjament o l'escarni amb una persona concreta. “Es poden bloquejar funcions a certs usuaris. Per exemple, els usuaris amb baixa credibilitat no poden publicar nous comentaris”, expliquen al seu web. La credibilitat baixa si has publicat comentaris que reben una gran quantitat de “no m'agrada”. “Si algú et posa a parir i és mentida, els teus amics li diran que no és cert i perdrà la seva reputació. Ja no podrà comentar res més sobre ningú”, diu Jorge Hernández.

A més, expliquen que si et descarregues l'aplicació, pots afegir un número limitat de contactes que no podran veure què publica l'altra gent sobre tu. "Si no vols que el teu marit, els teus fills o el teu cap vegi els comentaris, ho podràs fer". Ampliar el llistat de persones que no poden veure què s'escriu sobre tu serà un servei de pagament.

"Si algú vol pagar perquè un llistat de 30 persones no vegi què publiquen sobre ell serà perquè té alguna cosa a amagar", argumenta Hernández.

La versió americana, l'origen de la polèmica

Els impulors de Onedegree han llençat l'aplicació encara en fase de proves per avançar-se així al llançament d'una versió similar als Estats Units anunciada per a aquest novembre, tal i com ells mateixos reconeixen. "Vam començar a treballar-hi ja fa un any", diu Hernández. La versió americana, Peeple, va anunciar que permetria que els usuaris es valoressin els uns als altres amb una puntuació de l'1 al 5, amb la possibilitat de deixar comentaris.

La presentació de l'aplicació va aixecar molta polseguera. En una petició a Change.org es demana a Apple i Google que la retirin, ja que és “potencialment perillosa per a la privacitat i obre la porta a l'assetjament”. A causa de les crítiques, durant uns dies, Peeple, va bloquejar la pàgina web i va esborrar els seus perfils a les xarxes.

Per aquest motiu, es va arribar a sospitar que tot plegat es podria tractar d'un 'hoax', una informació falsa amb la finalitat de provocar i crear confusió entre la gent. Fa uns dies, però, l'empresa va reactivar la pàgina web i va avançar el llançament al 12 d'octubre. De moment només permet unir-se a la llista d'espera per inscriure's a l'apli.

Julia Cordray, CEO de Peeple, es defensa en una publicació a Linkedin i explica que els comentaris que es facin sobre algú no es publicaran si l'usuari que els rep no prem el botó “d'aprovar comentari” prèviament. És a dir, que cap comentari negatiu podrà ser publicat sense el permís de la persona criticada. “Peeple és 100% positiva”, diu Cordray, que lamenta que ha rebut amenaces de mort per un projecte que es va “malinterpretar”.

“Quina utilitat té que es puguin esborrar els comentaris?”, es pregunta Jaime Beltrán a 'El Mundo'. Si hi ha comentaris positius i negatius, diu, “és útil pels qui vulguin contractar algú”, però també, “si vols millor conèixer millor a la parella dels teus fills”. “Pots saber si li posa les banyes o es xuta coca”, conclou.

stats