Publicitat
Publicitat

EFECTES DEL SOL

El càncer de pell s'ha incrementant en els últims anys, sobretot entre els joves

La pell no oblida

És estiu i, de cop, s'estén la febre per presumir de bronzejat. Però, compte, el sol s'ha de prendre amb precaució, ja que té efectes perjudicials sobre la pell. Sabíeu que qui ha tingut més de dues cremades amb butllofes abans dels 18 anys té el doble de possibilitats de desenvolupar un melanoma maligne? El melanoma cutani, el càncer de pell més agressiu, és el tumor que creix més cada any -s'ha incrementat un 1.200% en els últims quinze anys- i ja és el més freqüent en els joves d'entre 25 i 29 anys. El principal factor de risc és l'exposició als raigs ultraviolats, tant del sol com de les cabines de raigs UVA. I les persones de pell i ulls clars així com les pigades i les que tenen els cabells rossos o són pèl-roges, que acostumen a ser les que es cremen més fàcilment, han d'anar molt més amb compte.

Evitar les cremades

No es tracta de tenir por del sol, ja que també té efectes beneficiosos -ajuda a sintetitzar la vitamina D- però sí de protegir-se perquè la pell té memòria. Per això és fonamental evitar les cremades, sobretot durant la infància. "La gent que es crema cada estiu està comprant números per tenir un melanoma i sabem que el sol que hem pres de petits pesa molt", diu Aram Boada, responsable de la Unitat de Melanoma del Servei de Dermatologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol. El nombre de pigues també és un factor de risc. "Un 30% de les vegades el melanoma és la transformació d'una piga que ja teníem i en el 70% restant neix una lesió fosca sobre la pell sana", explica Boada. Val la pena, doncs, conèixer les taques i pigues del nostre cos per detectar alguna alteració, ja que si es diagnostica a temps, el melanoma es cura en un 90% dels casos. Però en etapes avançades el risc que s'hagi escampat a altres parts del cos és molt alt. "I el problema és que no hi ha tractament per al melanoma metastàsic", diu Boada.

Si fem cas de les recomanacions dels dermatòlegs, les platges haurien d'estar buides al migdia, però "és molt difícil canviar els hàbits", reconeix Josep Malvehy, dermatòleg de l'Hospital Clínic, que alerta que les exposicions al sol continuen sent "inadequades", ja que "ni els filtres solars s'apliquen correctament ni s'acompanyen d'altres mesures de protecció". A Catalunya, la incidència del melanoma maligne representa un problema creixent. La seva mortalitat ha passat de 26 casos anuals a més de 100 en els últims vint anys. Però tot i el culte a la pell morena, cal no oblidar que bronzejar-se no és sinònim de salut sinó que és la resposta de la pell davant una agressió externa.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de