El periodista de 'Público' diu que el CNI va fallar però nega que el 17-A fos una "conspiració" contra l'independentisme

Carlos Enrique Bayo insta el Congrés a obrir una comissió d'investigació perquè s'assumeixin responsabilitats

Una setmana després que el digital 'Público' publiqués que el CNI va fer un seguiment minuciós dels terroristes fins pocs dies abans de l'atemptat, el periodista que signava la peça ha comparegut davant la comissió d'investigació dels atemptats al Parlament. Els grups polítics li han pogut fer preguntes, però ell ha mantingut l'estratègia de protegir les fonts i donar més detalls dels informes sobre els quals basava la informació. Això sí, no ha parat de repetir que el CNI va cometre un "error gravíssim" al no saber ni poder aturar els atemptats jihadistes del 17-A, però ha rebutjat, això sí, que l'atac es tractés d'una "conspiració" de l'Estat contra l'independentisme català. 
 
Per esclarir els fets, però, Bayo ha instat el Congrés a obrir una comissió d'investigació perquè s'assumeixin responsabilitats i es "prenguin mesures" perquè l'error no es repeteixi. Sobre si es podria haver evitat l'atemptat, ha opinat: "Jo crec que si els haguessin parat els peus abans s'hauria evitat, però no estic dient que ho podrien haver fet i, en tot cas, no ho van fer amb traïdoria".

Informes posteriors a l'atemptat

El relat del periodista ha revelat que els informes que sustenten la seva informació són "bastant posteriors" als atemptats a Barcelona i Cambrils, però ha reiterat que es basaven en informació obtinguda mentre els mòbils dels terroristes s'utilitzaven, o sigui, mentre el CNI tenia monitoritzats els aparells i n'escoltava les converses dels dies previs a l'atemptat. De fet, Bayo ha dit que el CNI va trigar "bastant" a facilitar els textos als investigadors que els hi havien demanat cercant per què Abdelbaki Es-Satty i els joves estaven viatjant per Europa. 
 
El reporter també ha aprofundit en la idea que l'imam de Ripoll Es-Satty era un "agent doble" i que el CNI el considerava un confident, tot i que no sap quina informació els va facilitar. Bayo també s'ha reafirmat en el fet que va ser el líder qui va proporcionar els números de mòbil dels terroristes al CNI: "És l'únic que podia dir que vigilessin aquells joves que semblava que no eren ningú". 
 
Respecte a per què el CNI va esborrar la fitxa de confident Es-Satty l'endemà dels atemptats, el periodista ha insistit que així va ser i que l'hi han confirmat diverses fonts que no pot treure de l'anonimat. També ha instat el CNI a dir on són els que investigaven el cervell de la cèl·lula des de Girona i Madrid. "Els han enviat a l'estranger", ha dit. 
 
Ara bé, quan se li ha preguntat per com va desenvolupar la seva investigació, que li ha suposat un any de feina, Bayo ha sigut contundent: "No puc fer una classe de periodisme ara, ho sento".