SOCIETAT
Societat 14/09/2012

La cadena perpètua afectarà terroristes i assassins de menors

El consell de ministres aprova el primer pas de la reforma del Codi Penal, que, entre altres, suprimeix les faltes i inclou la possibilitat que els agressors sexuals estiguin privats de llibertat deu anys més després del compliment de la condemna

Laura Díaz-roig
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardon, aquest divendres / EFE

BarcelonaEl consell de Ministres ha aprovat avui el primer pas de la reforma del Codi Penal per adaptar-lo "a la realitat i a les noves formes de delinqüència" i incorporar les directius europees.

La principal novetat, segons ha explicat el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, és la introducció de la cadena perpètua −que el govern espanyol anomena 'presó permanent revisable'− de durada indefinida, però subjecta a revisió després d'un període establert i sempre que es compleixin certes condicions. Segons Gallardón, aquesta mesura compleix els requisits constitucionals i afectarà els actes terroristes amb resultat de mort i determinats casos d'assassinats: quan les víctimes siguin menors de 16, quan la mort es produeixi després d'una agressió sexual i en cas d'assassinat múltiple.

Es crea també la figura de la custodia de seguretat, que permet que els agressors sexuals que hagin complert la seva pena, però que s'acrediti que tenen "altres probabilitats de reincidir", estiguin privats de llibertat fins a 10 anys més.

La reforma modificarà la regulació de la llibertat condicional, i si el condemnat reincideix haurà de complir tota la pena.

Les faltes se suprimeixen i apareix una "llarga llista de nous delictes lleus", mentre que algunes de les faltes passaran a ser sancions administratives.

També es tipificaran determinats supòsits greus d'atemptats i d'alteracions de l'ordre públic i queden protegits no només els agents de l'autoritat, sinó també els equips d'assistència i rescat. També estarà penada la difusió de missatges que incitin a desordres greus.

Les detencions il·legals amb desaparició de la persona es condemnaran com un homicidi.

Segons Gallardón, la reforma pretén incrementar l'eficàcia del sistema penal, "sempre tenint en compte el criteri de reinserció". El nou Codi només afectarà els delictes comesos a partir que hagi entrat en vigor. El ministre no ha volgut parlar de terminis per a l'aprovació.

stats