La pobresa es cronifica i castiga les famílies amb fills, segons Càritas de Barcelona

El 61% de les persones ateses per l'organització el 2014 ja havien requerit ajuda durant anys anteriors

"No sé si la crisi econòmica està acabant, però les seves conseqüències negatives sobre les famílies continuen i fins i tot s'han agreujat". Amb aquestes paraules ha arrencat el cardenal arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Diocesana de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, la roda de premsa de presentació de les dades provisionals de l'organització d'aquest 2014. Càritas de Barcelona ha denunciat aquest dijous un augment de la pobresa -aquest any s'ha atès un 5% més de persones que el 2013 i un 35% més que el 2009- i la seva cronificació: l'organització ha atès aquest any 174.000 persones, el 61% de les quals ja havien requerit ajuda durant anys anteriors.

Amb les dades a la mà, Sistach ha destacat que cada cop atenen més famílies amb infants, que ja representen el 52% de les llars ateses: "Cada cop atenem més famílies amb fills, moltes d'elles sense feina, que han exhaurit totes les prestacions socials i que tenen grans dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques". "El perfil de mares soles amb fills és el que més creix", ha afegit. A més, el president de Càritas de Barcelona ha subratllat que el 49% de persones ateses el 2014 han nascut a l'estat espanyol, un percentatge que no es donava des de l'any 2000.

L'organització també ha volgut posar l'accent en l'augment dels infants i adolescents que requereixen ajuda, un 24% més que el 2009. De fet, 1 de cada 3 persones ateses és menor d'edat. La responsable de Programes i Serveis, Mercè Darnell, ha explicat que el suport psicològic als infants s'ha triplicat en els últims anys i ha alertat de les conseqüències que aquesta situació de precarietat pot tenir sobre els més petits.  

Un 7% de persones acollides per família o amics

Segons ha explicat el director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, una de les conseqüències de l'augment de la pobresa és el creixement del nombre de persones que es veuen obligades a compartir habitatge. D'aquestes, algunes viuen en habitacions de relloguer (24%) o fins i tot acollides a casa de familiars o amics (7%). "És un altre símptoma de la precarietat de l'accés a l'habitatge", ha apuntat Busquets, que ha aprofitat per alertar sobre la situació de pobresa energètica en què es troben moltes llars. En concret, s'han multiplicat per vuit les famílies que han rebut ajuts per fer front als subministraments de llum, aigua i gas.

Crida a la inversió en protecció social

Tot i reconèixer que en el context econòmic actual "no és factible", Càritas ha tornat a exigir uns ingressos mínims per a les famílies amb infants necessitades. "És necessari per mantenir la dignitat, l'autonomia econòmica i alimentària i l'estabilitat en l'habitatge", ha dit Sistach. L'organització també ha exigit deslligar les prestacions socials del pressupost perquè esdevinguin un dret subjectiu, augmentar el parc d'habitatges de lloguer social i les ajudes al lloguer, millorar les beques per escoles bressol i beques menjador o reforçar la xarxa d'atenció en salut mental infantil i juvenil, entre d'altres. "Aquest Nadal, un no per a ningú", ha conclòs Sistach.