Societat 18/07/2013

29 persones afectades a Catalunya per un brot de xarampió iniciat al Sónar

La majoria d'afectats són adults de 20 a 40 anys que no estaven vacunats del virus, eradicat a Catalunya des del 2000

Ara / Agències
2 min

BarcelonaUn total de 29 persones han estat diagnosticades de xarampió a Catalunya des de principis d'aquest juliol, en un brot del virus que s'hauria pogut iniciar al festival de música Sónar de Barcelona, segons avança 'La Vanguardia'. Segons el diari, una investigació epidemiològica ha detectat com a únic nexe comú entre els primers casos detectats que tots havien assistit al festival de música, celebrat del 13 al 16 de juny a la capital catalana. Així ho va confirmat aquest dimecres l'epidemiòleg de l'hospital Clínic Antoni Trilla. Tanmateix, en algun cas no s'ha pogut establir cap relació amb el festival, motiu pel qual no es descarta que hi hagi més d'un brot actiu. La majoria d'afectats són adults de 20 a 40 anys que no estaven vacunats del virus.

El xarampió autòcton a Catalunya es va eradicar el 2000. Tanmateix, des de llavors s'han reproduït alguns brots del virus que, en alguns casos, han afectat un nombre considerable de persones. És el cas del 2006, en què un brot originat per un cas importat va afectar al voltant de 400 persones, principalment nadons menors de l'edat de vacunació, que a partir d'aquell moment es va rebaixar dels 15 als 12 mesos l'edat d'administració de la primera dosi de vacunació. L'any 2010, un segon brot va afectar unes 300 persones, majoritàriament població adulta jove.

El xarampió es una de les malalties infeccioses més contagioses que es transmet, habitualment, per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades i, menys sovint, per contacte amb objectes recentment contaminats amb aquestes secrecions.

Els principals símptomes del virus són, bàsicament, febre, congestió nasal, irritació de la gola, tos seca i conjuntivitis. Aproximadament 4 dies després dels primers símptomes apareix una erupció de taques vermelles, planes i de forma irregular, primer a la cara, darrere de les orelles i, posteriorment, s'estén al tronc, braços i cames.

stats