Publicitat
Publicitat

Les persones sense llar, també víctimes d’estafes

La fiscalia obre una investigació per una denúncia d’Arrels

Les persones sense llar també són, cada vegada més, víctimes d’estafes. Segons va denunciar el mes passat Arrels Fundació en un comunicat, “és una pràctica habitual acostar-se a persones que viuen al carrer per intentar enganyar-les i cometre frau amb elles”. Ferran Busquets, director de l’entitat, alertava que aquestes persones “podrien tenir problemes per accedir a prestacions socials o figurar en llistes de morosos i tenir encara més dificultats per millorar la seva vida”.

Arrels ha detectat en els últims mesos fins a una dotzena de casos de persones sense llar que han patit estafes “quan vivien al carrer, amb problemes de salut mental i d’alcoholisme o un altre tipus d’addició, i que actualment tenen pocs recursos econòmics o cap”. Els responsables dels enganys s’aprofiten, precisament, del fet que aquestes persones estan vivint una situació vulnerable, cosa que els responsables d’Arrels Fundació consideren “molt greu”.

L’entitat ha detectat aquestes situacions per les notificacions de l’Agència Tributària que reclamen impostos impagats d’empreses en què aquestes persones consten com a administradores, per la denegació de prestacions de la Seguretat Social perquè les persones tenen deutes corresponents a la quota d’autònoms i per procediments judicials de reclamació d’altres deutes. En aquests casos les persones sense llar havien sigut utilitzades com a testaferros sense saber-ho.

“Aquestes persones viuen una situació d’indefensió total, i encara hi podria haver moltes més persones afectades però sense l’empara de cap organització que pugui detectar aquests enganys i fraus i solucionar-los”, alertava Arrels Fundació. A banda dels dotze casos concrets detectats, diverses persones sense llar vinculades a aquesta entitat asseguren que, quan vivien al carrer, havien conegut altres persones que explicaven que s’havien trobat en situacions similars.

Denúncia per 12 casos

Aquest fenomen no és nou, però el degoteig de nous casos ha portat Arrels Fundació a prendre mesures. El juliol de l’any passat ja es va posar en contacte amb l’Agència Tributària i l’Institut Nacional de la Seguretat Social, però no va aconseguir cap avenç significatiu. El mes passat va decidir fer un pas més i presentar una denúncia davant de la Fiscalia de Barcelona. En la denúncia, aportava documentació sobre els 12 casos concrets detectats en els últims mesos.

Aquesta denúncia ja ha donat els primers resultats, perquè, pocs dies després de rebre-la, la Fiscalia de Barcelona ja va obrir una investigació sobre aquestes situacions. El ministeri públic té ara sis mesos per decidir si porta aquests diversos casos al jutjat. Al marge de l’evolució d’aquests dotze casos concrets, l’objectiu principal d’Arrels Fundació era donar visibilitat a aquest problema. Els afectats reclamen “que no torni a passar mai més, que no s’enganyi persones que ja ho estan passant prou malament amb el sol fet de viure al carrer”.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de