Medi Ambient
Societat 27/11/2010

Nova retallada a la pesca de tonyines

L'objectiu és recuperar-ne l'estoc. L'acord no satisfà ni empresaris ni ecologistes

Acn
1 min
Tonyina sortida de les granges d'engreix de l'Ametlla de Mar

ParísLa Comissió Internacional per la Conservació de les Tonyines de l'Atlàntic (ICCAT) ha acordat rebaixar la quota de pesca de tonyina vermella en 600 tones al Mediterrani i al nord de l'Atlàntic. Si abans es podien pescar 13.500 tones, a partir d'ara el límit està en 12.900.

L'acord, que es pren després de 10 dies de reunió a París, no ha satisfet ni empresaris ni ecologistes. Juan Serrano, director del grup Balfegó, la principal empresa tonyinaire de l'estat, amb seu a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), ha lamentat la retallada, mentre que la representant de Greenpeace Celia Ojeda l'ha qualificada d'insuficient. "S'hauria de prohibir totalment la pesca o, com a molt, establir una quota de 6.000 tones", ha dit Ojeda recordant que el millor seria esperar "fins que l'espècie es recuperi".

Repartiment de les captures

Des del passat 17 de novembre i fins aquest dissabte, més de 70 països han valorat quin havia de ser el repartiment del volum de captures per a tot el planeta. Després que l'any passat s'acordés rebaixar la quota de les 22.500 tones fins a les 13.500, enguany s'ha tornat a retallar, però no tant com en la reunió anterior.

D'aquestes 12.900 tones anuals que s'han acordat, a l'estat espanyol li'n toca el 18,62%. A Catalunya, al seu torn, es pot pescar el 28% de la part reservada a l'Estat. Això implica que, si abans en aigües catalanes es podien pescar 704 tones de tonyina, ara la xifra es redueix a 673.

El Comitè Científic de l'ICCAT estima que, si es mantenen les quotes actuals, es podria recuperar l'estoc de tonyines d'aquí al 2022 amb un 60% de possibilitats, unes dades que ofereixen poques garanties als ecologistes i convencen, en canvi, el sector pesquer.

stats