SOCIETAT
Societat 17/07/2013

Les pilotes de goma, al Tribunal d'Estrasburg

Carles Guillot, que va perdre un ull l'any 2001 suposadament per una pilota de goma, ha presentat una demanda contra l'Estat al Tribunal Europeu dels Drets Humans

Laura Díaz-roig
1 min

BarcelonaCarles Guillot va perdre un ull l'any 2001, suposadament per l'impacte d'una pilota de goma disparada per la Policia Nacional durant un desallotjament al barri de Gràcia de Barcelona. Dotze anys després, passant per l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional sense èxit, Guillot ha presentat una demanda contra l'Estat al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg.

"El que m'ha quedat clar és que en aquest país no hi ha justícia", ha lamentat aquest dimecres Guillot, que explica que, malgrat que es va identificar un policia com a autor del tret, el jutjat va arxivar el cas en la seva fase d'instrucció perquè l'agent va canviar de versió.

"Hem d'acabar amb la impunitat", ha demanat el jove, que ha subratllat que no hi ha cap cas on s'hagi aconseguit una sentència condemnatòria.

Un dels seus advocats, Jaume Asens, ha explicat que la demanda s'ha interposat aquesta setmana perquè ja s'han esgotat totes les vies de l'Estat i que, tot i que saben que serà un procés difícil, volen traslladar el debat a Europa.

L'altre advocada, Anaïs Franquesa ha detallat que s'ha demandat l'Estat per la vulneració del Conveni Europeu de Drets Humans de Roma de l'any 1950. D'una banda, s'ha vulnerat la prohibició de tractes inhumans o degradants, ja que aquest tipus de lesions tan greus "no es poden considerar ni proporcionals ni necessàries". De l'altra, s'ha vulnerat el dret a un procés just en un plaç raonable, ja que les investigacions que s'han realitzat durant aquests dotze anys no han estat suficient.

El Tribunal d'Estrasburg haurà de decidir ara si admet o no tràmit la demanda.

stats