Què hi fan dues piràmides, a Mart i Ceres?

La NASA fotografia una muntanya amb forma de piràmide al planeta nan i els amants de les teories de la conspiració en troben una altra, en aquest cas, a Mart

Les imatges que fins ara han transmès totes les sondes enviades a diferents planetes no difereixen gaire: deserts de sorra i roques. És per això que els científics que controlen la missió de la NASA a Ceres –el més petit dels planetes nans del Sistema Solar, situat entre Mart i Júpiter– s'han endut una autèntica sorpresa en veure les últimes fotografies que enviava la sonda Dawn des del petit planeta. En una es veia, de forma nítida, una enorme i misteriosa piràmide.

No és la primera vegada que Dawn sorprèn els científics. Fa unes setmanes va captar unes llums molt brillants –després es va saber que no eren altra cosa que el reflex del sol–. Però l'actual descoberta és més desconcertant: una descomunal piràmide que s'eleva més de 5 quilòmetres des de la superfície. La NASA la descriu com "una muntanya amb pendents molt pronunciats que sobresurt en una zona plana". Però, realment, no sembla una muntanya. L'agència espera desvelar el misteri aviat, ja que a partir de la setmana vinent començarà un descens fins a situar-se a només 1.440 quilòmetres del planeta.

Però si la monumental piràmide de Ceres ha despertat interès, és una segona piràmide, molt més petita, la que ha disparat els comentaris i les especulacions. Es tracta d'una estructura, aparentment fotografiada per la càmera del Curiosity, el robot que explora la superfície de Mart. Què hi fa, aquí, una altra piràmide? Els amants de les teories de la conspiració no han trigat ni un minut a trobar-hi una explicació. I no és que la imatge estigui manipulada, com ho han estat centenars d'imatges anteriors.

Conspiració

Els amants dels fenòmens paranormals estan convençuts que la piràmide forma part de les restes d'una antiga civilització. Pàgines web i fins i tot canals de YouTube no dubten a veure en aquesta piràmide, probablement de la mida d'un cotxe, el rastre que confirma que els humans no estem sols a l'Univers. Fins i tot hi ha qui es mostra convençut que el que es veu és només la part superior d'una construcció molt més gran, que estaria enterrada.

La idea de la conspiració es veu alimentada pel fet que, segons algunes fonts, després de proporcionar imatges on es veia la piràmide en un vídeo amb fotos fetes a intervals de 20 segons, la NASA va retirar la imatge polèmica. La NASA guarda silenci, com ho ha fet sempre que, amb insistent regularitat, surten imatges de presumptes piràmides o fins i tot cares a Mart. Els psicòlegs creuen que el cervell té tendència a veure formes familiars allà on hi ha patrons estranys i desconeguts. El cert és que la xarxa en va plena, de la piràmide, i la imatge s'ha tornat viral.

El desert fals de la NASA

El cert és que entre les teories de la conspiració n'hi ha una que capgira el tema com un mitjó i afirma, amb sentit de l'humor, que la imatge es va fer al desert on la NASA filma els seus aterratges falsos, en referència a la teoria segons la qual l'home mai no ha trepitjat la Lluna.

Més continguts de