SALUT
Societat 21/07/2011

Nou de cada deu ofegaments de nens són en piscines

El 60% són menors de sis anys i el 70% no saben nedar ni feien servir flotador quan va patir l’ofegament, segons un estudi coordinat per l'Hospital Sant Joan de Déu que ha analitzat els casos d'ofegaments atesos en dos estius a 21 hospitals de l'Estat espanyol

Redacció
2 min

BarcelonaEls ofegaments constitueixen la segona causa al món de totes les morts per lesions no intencionades en infants d’1 a 14 anys. A Espanya la incidència s’estima en 1,5 per cada 1.000.000 habitants, tot i que fins ara no existien estudis multicèntrics estatals en la població pediàtrica.

Un equip de professionals de l’Hospital Sant Joan de Déu ha coordinat, en el marc de la Societat Espanyola d’Urgències, un estudi multicèntric que té com a objectiu conèixer la incidència dels ofegaments als serveis d’urgències, i ha recopilat el nombre de casos d’ofegament patits per menors de 18 anys que han sigut atesos als serveis d’urgències pediàtriques de 21 hospitals de tot Espanya.

Entre els mesos de juny i setembre dels anys 2009 i 2010 els centres participants en l’estudi van atendre un total de 53 infants amb símptomes d’ofegament. El 64% eren nens i nenes menors de 6 anys, no sabien nedar (el 71%) i no portaven flotador en el moment de l’accident (97%). En sis de cada deu casos l’infant s’estava banyant en una piscina privada i en vuit de cada deu, a més, les persones que el tenien al seu càrrec s’havien absentat un moment o havien relaxat la vigilància.

A conseqüència de l’ofegament, un 10% dels infants van morir o van patir seqüeles. La resta es van recuperar gràcies a les maniobres de reanimació que els van fer els seus familiars in situ.

L’estudi posa de manifest que els ofegaments tenen una mortalitat molt elevada i que és necessari extremar les precaucions i la vigilància dels infants a les piscines, especialment en el cas dels menors de sis anys, perquè són un dels grups d’edat de més risc. També revela la necessitat que la població conegui les tècniques d’auxili perquè l’aplicació precoç de les maniobres de reanimació és fonamental per al pronòstic i supervivència de les víctimes.

stats