El plagi, les novatades i l'abús podran comportar l'expulsió de la universitat

El ministeri de Manuel Castells aprova una llei de convivència als campus que substitueix un decret franquista del 1954 encara vigent

3 min
Estudiants universitaris, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaFer novatades que menyspreïn la dignitat dels estudiants, plagiar treballs de fi de grau, de màsters o tesis doctorals, o cometre algun abús sexual es consideraran faltes molt greus i podran suposar l'expulsió d'entre dos mesos i tres anys de la universitat. És una de les principals novetats del projecte de llei de convivència universitària, que aquest dimarts ha aprovat el consell de ministres i que deroga un decret franquista del 1954, aprovat bàsicament per mantenir l'ordre als campus durant la dictadura. El ministeri que dirigeix Manuel Castells s'havia compromès a derogar un reglament preconstitucional "obsolet" i "punitiu" i passar d'una normativa basada en les sancions i càstigs "desproporcionats" a una de centrada en la mediació per resoldre els conflictes a les cinquanta universitats públiques de l'Estat. Aquest matís és important perquè les 37 universitats privades espanyoles no es veuran afectades per la nova llei, malgrat que "s'hi podran inspirar" per dissenyar la seva pròpia normativa.

Així, la nova llei crea mecanismes de mediació voluntaris per arribar a acords i obliga les universitats a crear comissions de convivència en un any des de l'aprovació definitiva de la llei –es calcula que serà a finals del 2021–. Tots els casos són susceptibles de resoldre's en una taula de mediació excepte en tres supòsits: els casos d'abusos i de violència masclista, el frau universitari i la destrucció del patrimoni. De fet, encara que la llei entri en el marc constitucional i democràtic –el reglament vigent fins ara no regulava el dret de defensa dels estudiants i no tenia en compte principis com la proporcionalitat, per exemple–, també preveu sancions contundents contra qui se salti les normes universitàries.

Seran faltes molt greus –amb penes de dos mesos a tres anys d'expulsió o l'anul·lació parcial de la matrícula– els abusos sexuals, les discriminacions per raó de sexe, origen, edat, discapacitat o religió, entre altres, així com les novatades que menystinguin la integritat de les persones. Es tracta d'unes proves, sovint de contingut sexual i sempre amb alcohol pel mig, que fan els estudiants veterans als novells i que a Catalunya no són tan habituals com en altres llocs de l'Estat com Madrid, Salamanca i Valladolid, per exemple. En moltes residències i universitats, de fet, ja comporten sancions, però ara és la primera vegada que ho recull una llei estatal.

Plagis i falsificacions

Plagiar "totalment o parcialment una obra" a l'hora de redactar el treball de fi de grau, de màster o la tesi doctoral també serà una falta molt greu. És el que va fer l'exministra de Sanitat, Carmen Montón, que va dimitir arran que es fes públic que havia plagiat el seu treball final de màster. També entrarien en aquest bloc els casos de falsificació de documents acadèmics, que també tenen un precedent mediàtic amb el judici a l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes, que va ser finalment absolta d'induir a falsificar l'acta que acreditava que havia fet el treball final de màster. O la suplantació de membres de la comunitat universitària, una pràctica que ha agafat embranzida arran de la pandèmia amb casos de persones que es feien passar per l'estudiant i, cobrant alguns euros, feien controls universitaris aprofitant la docència online i les limitades opcions per comprovar si qui hi havia a l'altra banda responent les preguntes era realment l'alumne o no.

A més, se sancionaria amb fins a tres anys d'expulsió l'incompliment de les normes de salut pública. Ara bé, és important destacar que aquesta nova normativa no hauria permès expulsar el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona que feia classe sense mascareta i deia als alumnes que el coronavirus era "una ximpleria". "Els professors i el personal d'administració i serveis no es veuen afectats per aquest règim disciplinari", asseguren fonts del ministeri, perquè el seu paraigua legal és l'estatut dels treballadors.

Sancions als piquets?

En canvi, es consideraran faltes greus –fins a un mes d'expulsió– quan es copiï "premeditadament" per falsejar els resultats d'un examen o treball, es robin continguts de proves o exàmens i es deteriorin "greument" les obres del patrimoni de la universitat. I un dels supòsits que es preveu que generarà més polseguera i que també se sancionarà amb fins a un mes d'expulsió és "impedir la celebració d'activitats universitàries de docència, investigació o transferència del coneixement", cosa que passa a vegades quan hi ha piquets i barricades en algunes vagues estudiantils. Però el ministeri avisa que caldrà anar "cas per cas", perquè a vegades els piquets són només una mobilització que no impliquen que no es pugui accedir als campus.

Entre altres coses, es consideraran sancions lleus –suposaran una amonestació privada i es podran substituir per feines a la comunitat– copiar mirant un company durant un examen o accedir on no sigui permès de les instal·lacions de la universitat.

stats