Societat 19/01/2012

Una planta amb ADN humà s'exhibeix a Barcelona

Auri Garcia Morera
2 min
Una planta amb ADN humà s'exhibeix a Barcelona

Una nova forma de vida anomenada plantimal , una planta amb característiques animals, s'exhibeix des d'avui a la galeria Tatiana Kourochkina de Barcelona. Es tracta d'una petúnia que incorpora ADN del seu creador, l'artista Eduardo Kac, que l'ha batejat amb el joc de paraules Edunia.

Però tot i que el nom suggereix una vinculació íntima, Eduardo Kac assegura que la seva motivació "no és personal" sinó que va més enllà. "Em sembla interessant percebre la proximitat entre les espècies", explica. "Amb un mico és fàcil per la semblança física, però amb un vegetal costa més", afegeix. Observant la seva creació, assegura Kac, "tornes en el temps al principi de la història de la vida a la Terra", moment en què hi havia menys separació entre les diferents espècies.

L'artista brasiler d'origen polonès, especialitzat en bioart, presumeix d'haver portat aquest híbrid entre planta i humà "de l'àmbit de les idees a l'àmbit de la matèria". "És un ésser viu, que té una presència real en el món", destaca orgullós.

Un procés molt difícil

Kac explica que el procés de crear la planta amb ADN humà "es va fer en un laboratori i va ser molt difícil". A partir d'una mostra de sang, es va aïllar una seqüència genètica del seu sistema immunològic. Llavors es va exposar una fulla de petúnia tallada a un bacteri combinat amb el gen i, posteriorment, a un antibiòtic que va matar les cèl·lules que no contenien el gen. Així, es van anar multiplicant les que sí que el tenien, que van acabar formant un cal·lus i, finalment, una planta.

El gen humà es manifesta en les flors de la planta. A diferència de les flors de les petúnies normals, aquestes tenen venes d'un color vermell més fosc. I això, segons l'artista, simbolitza la sang humana corrent per l'interior de la planta. Kac també destaca que el gen està integrat en el mateix cromosoma de la planta. Això implica que cada vegada que la planta es reprodueixi a través de llavors, les flors de les noves plantes continuaran tenint aquestes venes de color vermell més fosc. "Funciona, i això canvia la vida", resumeix el creador.

Barrera entre home i tecnologia

Amb la creació de la planta amb ADN humà, Eduardo Kac planteja la desaparició de les barreres entre les espècies, un concepte similar al que va plantejar ara fa 15 anys. En aquell moment va posar sobre la taula la desaparició de la barrera entre l'home i la tecnologia. Ho va fer implantant-se un microxip al cos igual que el que porten els animals de companyia. "Volia crear un contrast, una tensió, entre la idea de memòria analògica i la idea de memòria digital", rememora l'artista. En portar una identificació vinculada a una base de dades digital, Kac juga amb la idea d'haver-se fet un implant de memòria digital.

Més enllà del contrast entre els dos tipus de memòria, l'artista vol cridar l'atenció sobre la integració de la vida i la tecnologia. "Arribarà un moment que caldran elements biològics per fer funcionar elements tecnològics", vaticina. En concret, en la nanotecnologia.

stats