Salvem les Drassanes denuncia el cas de l'hotel a Antifrau i a la síndica per "suposades irregularitats"

El col·lectiu acusa l'Ajuntament de Barcelona de ser "opac" i amagar informació als veïns

La plataforma Salvem les Drassanes ha denunciat a la Síndica de Greuges de Barcelona i a l'Oficina Antifrau de Catalunya que els serveis urbanístics de l'Ajuntament de Barcelona haurien incorregut en "suposades irregularitats" en la tramitació de l'expedient de l'hotel de la cadena Praktik. En una roda de premsa, han explicat que els serveis d'urbanisme són "opacs" i "estan incomplint" el mandat legal que obliga a facilitar còpies dels instruments de planejament i gestió urbanístics a qui ho sol·liciti. Així s'ha referit Anna Moreno, membre del col·lectiu, que ha afirmat que la "mala praxi" del consistori hauria de ser investigada i s'ha mostrat convençuda que el projecte encara es pot aturar, perquè serien motius suficients per denegar la llicència hotelera. 

Així, per al col·lectiu, l'Ajuntament podria haver incorregut en suposades irregularitats, que s'haurien produït en governs anteriors. N'han citat tres: la "desaparició" de la reserva del 25% d'habitatge social exigit, el traspàs "injustificat i arbitrari" de 615 metres quadrats entre els edificis de l'hotel i el fet que l'Ajuntament no els hagi entregat tres documents "vitals" per al procés de tramitació, que fan que l'expedient estigui incomplet. Aquests documents són l'aprovació inicial del projecte -el consistori hauria al·legat que "no està disponible"-, la justificació del traspàs d'aquests 615 metres quadrats d'un edifici a l'altre i un informe sobre l'aprofitament urbanístic.

 "La manca d'aquests documents confirmaria les nostres sospites de possibles irregularitats en el procés de tramitació i aprovació del projecte de reparcel·lació", ha dit Moreno, que s'ha referit en tot moment als "tècnics" de l'Ajuntament, però no a la part política. Segons ha dit, la plataforma ha demanat aquests informes dues o tres vegades l'any passat i dues més aquest 2017, però els tècnics d'urbanisme no els han entregat els documents al·legant que no són necessaris, encara que fa mesos els van dir que sí que ho eren.

Amb tot, el col·lectiu denuncia que uns terrenys que havien de ser "per al bé comú i els veïns del barri" han estat "entregats als agents privats que només busquen els seus guanys personals". "Volem el barri per al veïnat", ha sentenciat Moreno. Aquesta plataforma ja fa anys que es mobilitza en contra de la construcció d'aquest hotel, que tindrà 200 habitacions. 

Amb el suport de la FAVB

La plataforma té el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Joan Balañach, vicepresident de l'entitat, ha alertat que el que passa a les Drassanes no és un fet aïllat. Tot al contrari: a Barcelona, ha dit, s'estan produint cada dia expulsions del veïnat per construir pisos turístics i hotels, un model de turisme "massificat" que no volen permetre. 

En rebre la denúncia, la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha informat que s'ha admès a tràmit la queixa presentada perquè són competències pròpies. Segons ha dit, espera donar una resposta en un mes i mig o dos mesos.