Societat 03/05/2012

Els universitaris tallen la Diagonal, a l'espera de la manifestació d'aquest migdia pel centre de Barcelona

A primera hora també han tallat l'AP-7. La marxa està convocada a les 12.30 i coincideix amb la reunió del BCE. Tot i la convocatòria de vaga, les aules estan plenes

Sònia Sánchez
2 min
La protesta al carrer Urgell

BarcelonaUn grup d'un centenar d'estudiants universitaris ha tallat aquest migdia l'avinguda Diagonal de Barcelona i ha començat un recorregut pel centre de la ciutat fins arribar a la plaça Universitat, on ha de començar a les 12.30 la manifestació contra l'augment de les taxes imposat pel govern espanyol. Els universitaris han sortit de la Diagonal a l'altura del Palau Reial, han anat fins a la plaça de Francesc Macià, han baixat pel carrer Urgell i han enfilat la Gran Via. És la protesta més visible d'aquesta jornada de vaga que, de moment, ha tingut un seguiment molt reduït.

Al Campus Nord de la Universitat de Barcelona les aules estan plenes. Estudiants consultats admeten que no sabien que hi havia una vaga convocada. Només saben que hi ha convocada la manifestació al centre de Barcelona. És probable que alguns estudiants deixin d'anar a classe al migdia per anar a la marxa. La policia està molt atenta a la convocatòria perquè coincideix amb la reunió del BCE a Barcelona.

A primera hora del matí, estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tallat durant 15 minuts l'AP-7 i la B-30. Com en altres ocasions, els estudiants també han pactat amb Ferrocarrils de la Generalitat que els combois no parin a l'Autònoma, per bé que els trens poden circular. Es preveu que la jornada de protesta sigui més curta que altres vegades perquè els estudiants segurament se sumaran a la manifestació del migdia a Barcelona.

Contra l'augment de matrícules

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) és qui convoca la vaga. El col·lectiu reclama la congelació dels preus de les matrícules universitàries decidit pel govern espanyol en el marc de les mesures preses per reduir el dèficit públic.

En un comunicat, aquesta entitat, que agrupa sectors d'estudiants, professors, personal d'administració i serveis i sindicats de les universitats públiques catalanes, exigeix, de nou, l'alliberament de tots els estudiants i activistes socials que estan a la presó des de la vaga general del 29 de març passat.

La plataforma també demana l'inici d'un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisis sobre el futur de la universitat, entre tots els agents educatius i socials.

Els membres de la PUDUP exhorten els rectors i degans que defensin la universitat i "deixin d'aplicar les mesures que suposen desmantellar la universitat pública".

Aquesta organització convoca la manifestació que tindrà lloc a les 12.30 hores a la plaça Universitat, de Barcelona.

Les concentracions universitàries també tindran lloc fora de la capital catalana. La Universitat de Lleida viurà una jornada de protesta aquest matí. A la Universitat de Girona hi ha convocada una concentració d'estudiants davant del rectorat d'aquest centre.

stats