Sis hospitalitzats per l'episodi de pluges a Catalunya, cinc dels quals en estat greu

Els aiguats provoquen retards a Rodalies i talls a les carreteres

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 17 persones en relació a l'episodi de pluges a Catalunya, de les quals 6 han estat traslladades a l'hospital, 5 en estat greu i l'altra ferida lleu. Les altres 11 han estat donades d'alta 'in situ'. Aquest és el balanç que ha fet el SEM entre les 21.00 h de diumenge i les 8.00 h d'aquest dilluns. Les intenses pluges han provocat l'increment dels cabals de diversos rius, que han- arribat al llindar de perill al Ter i al Congost. A més, els cabals són d'alerta al Fluvià, al Llobregat, al Sió i al Corb. S'han produït inundacions puntuals a Ribes de Freser, Sant Quirze de Besora, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. Ara mateix hi ha risc de desbordament dels rius Foix, Fluvià, Tordera i Cardener, a més de les rieres del Tarragonès i el Baix Penedès.

Les pluges de la nit de diumenge i de la matinada d'aquest dilluns han afectat també el transport ferroviari i les carreteres. Les línies R11 i R2 nord de Rodalies s'han hagut de tallar entre Sant Celoni i Llinars del Vallès en tots dos sentits a causa de la caiguda d'un arbre sobre la instal·lació elèctrica, i s'ha hagut d'habilitar un servei alternatiu per carretera. La línia R2 ha restablert, però, el seu servei a les 9.45 hores, tot i que es mantenen retards d'entre 30 i 40 minuts.

La interrupció del servei ferroviari entre Maçanet de la Selva i Blanes (Selva) per la caiguda d'un arbre a les vies ha fet que algunes persones hagin hagut d'esperar més de dues hores a l'estació per trobar una manera d'arribar fins a Barcelona. De moment, Renfe els ofereix un servei de bus per arribar fins a l'estació de Blanes. S'ha activat el pla Ferrocat. D'altra banda, Protecció Civil també informa que s'han registrat fins a 45 petits despreniments a les carreteres, cosa que representa "una xifra extraordinària".

També està patint afectacions la mobilitat per carretera. A aquesta hora està tallada la N-260 a Ribes de Freser per inundacions i s'ha habilitat un pas alternatiu a Sant Joan de les Abadesses per esllavissades. La C-38 també està tallada a Camprodon per esllavissades i la C-35 està interrompuda a l'altura de Massanes a causa de la presència d'obstacles a la calçada. 

A dos quarts de set del matí d'aquest dilluns hi havia, segons el balanç del Servei Català de Trànsit, nou carreteres tallades, entre les quals destaca la C-17 a la Garriga i a Ripoll. També tenien la circulació interrompuda la C-35 a Massanes, la C-38 a Camprodon, la Gi-544 a Espinelves, la Gi-552 a Arbúcies, la B-432 a Oristà, la BP-1432 a la Garriga, la Gi-555 a Riudarenes, la GIV-5441 a Espinelves i la N-260 a Ribes de Freser.

Per abordar l'¡evolució de l'episodi s'ha reunit, de nou, el comitè tècnic dels plans per a possibles inundacions i vents, que està presidit pel conseller d'Interior, Miquel Buch.

Hi ha, també, diverses poblacions amb abonats sense llum. Les afectacions són, principalment, a Malgrat de Mar, Sant Quirze de Besora, Blanes, Ripollet i Tivissa.

Protecció Civil demana que s'evitin les lleres de rius com el Ter al seu pas per Sant Quirze de Besora, que inunda la plaça Bisaura i provoca inundacions de baixos. A l'Alt Ter s'ha passat del llindar d'alerta al de perill a l'estació de Ripoll. Es recomana evitar els accessos a la llera i els punts baixos, a més dels creuaments de riu. El pantà de l a Baells ha començat les maniobres de desembassament d'un cabal de 40 m3/s. El cabal podrà augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos. Per això es demana evitar la llera. També hi ha avisos sobre l'increment de cabals de rius i rieres del Baix Penedès, el riu Sió, que està desbordat, i el riu Tordera. 

Fins a les set d'aquest matí el telèfon 112 havia rebut  1.144 trucades relacionades amb 807 incidents amb les pluges i el fort vent com a protagonistes.

Transport escolar

La pluja també ha obligat a suspendre el transport escolar de Queralbs, Pardines i Planoles cap a Ribes de Freser. I, també, des de Molló i Campelles. El de Vallfogona  es farà amb un autobús de línia regular, segons ha informat el  Consell Comarcal del Ripollès.