METEOROLOGIA
Societat 31/08/2012

La pluja remata un agost de calor extrema

Miquel Bernis
2 min
Els pocs banyistes que es van atrevir ahir a provar sort a les platges de Barcelona van haver d'acabar fent servir el para-sol com a paraigua.

METEORÒLEGQue la majoria de gent s'alegri d'un dia de pluja és el senyal més evident que l'estiu ha estat sec i que les últimes setmanes han estat realment difícils de suportar a causa de les altes temperatures. Ahir els ruixats van descarregar a la majoria de comarques i les quantitats més importants de pluja fins a les 9 del vespre calia buscar-les a la Catalunya Central: 52 litres a Prats de Lluçanès (Osona) i 43 a Artés (Bages). També destacaven els 36 de Roda de Ter, els 27 d'Olot i els 25 de Ripoll. En general, les pluges van deixar entre 5 i 15 litres, però en comarques com la Segarra, la Ribera d'Ebre, el Segrià i el Priorat amb prou feines es van recollir 1 o 2 litres. Les pluges no tindran continuïtat durant el cap de setmana, que en general estarà dominat pel sol. L'excepció seran les Illes, on el temps es mantindrà molt variable, amb estones de sol però també amb risc de ruixats sobtats que poden deixar molta aigua en poca estona o fins i tot alguna calamarsada.

Sens dubte el més desitjat d'aquest canvi de temps és la baixada de les temperatures que ahir es va començar a notar de dia, i que sobretot es notarà al vespre i al matí durant el cap de setmana.

Aquesta nit serà bastant més fresca que l'anterior, i demà a primera hora les temperatures marcaran valors a l'entorn dels 5 graus al Pirineu, i entre els 10 i els 13 a la majoria de comarques interiors i prelitorals. A la costa la temperatura rondarà els 15 graus quan surti el sol. El descens suposarà, per tant, una baixada d'uns 10 graus respecte a les temperatures que encara vam tenir dimarts i dimecres. El canvi serà especialment notori de nit. Un altre dels símptomes evidents del canvi serà la forta tramuntana que bufarà avui i fins demà al nord, amb cops que poden superar els 70 o 80 km/h a l'Alt Empordà i al Rosselló.

El vent també es deixarà sentir amb ganes al nord de les Illes, a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona, en aquests dos últims casos les ventades dispararan el termòmetre i faran que la baixada de temperatures no sigui tan clara.

Un agost de rècord

S'acaba un mes que quedarà posicionat entre els més calorosos des que es recullen dades. Com sempre en aquests casos, el millor és recórrer a les estacions que tenen més anys de dades, que a Catalunya són l'Observatori de l'Ebre de Roquetes, i el Fabra de Barcelona. La mitjana a l'Observatori de l'Ebre se situa en 28,6 graus, una dada que igualaria la del mes més calorós mai registrat a l'observatori fins ara, el juliol del 2006, i que superaria la de l'agost del 2003 (28,5). Al Fabra la dada és molt similar, la mitjana d'aquest mes és ara de 26,2 graus, un valor que només ha estat més alt tres vegades en altres mesos d'estiu des del 1914.

stats