Així és el cor de Plutó, vist per la New Horizons

La NASA fa públiques noves imatges del planeta nan, amb una gran plana sense cràters que fascina els científics

De les fins ara escasses imatges que la New Horizons ha enviat a la Terra els científics n'han pogut treure dues conclusions (preliminars, això sí) interessants. La primera, que tant Plutó com el seu satèl·lit més gran, Caront, tenen una superfície freda però un nucli calent, molt actiu. I la segona, que allò que es veu és el resultat d'una activitat geològica sorprenentment recent, no de milers de milions d'anys sinó de només un centenar. Les últimes imatges difoses, corresponents al cor de Plutó, confirmen aquestes primeres conclusions.

En acostar-se a Plutó, la New Horizons va captar una imatge on es veu una gran superfície plana al planeta, descrita com 'el cor', per la forma. Part d'aquest cor, que ha estat batejat de forma informal com a Tombaugh Regio en honor a l'astrònom que va descobrir el planeta el 1930, l'ocupa una plana que es pot veure amb detall en les imatges fetes públiques aquest divendres.

La plana, batejada com la plana de Sputnik, és al nord de les muntanyes gelades que tant van sorprendre els astrònoms dimecres. Es tracta d'una zona sense cràters i que els científics creuen que encara està sent sotmesa a processos de canvi geològic. "No és fàcil explicar aquest terreny", diu Jeff Moore, cap de l'equip geològic del projecte. "El descobriment de grans planes, joves i sense cràters, supera les nostres expectatives", explica.

Caldrà esperar al 2016

Els científics s'enfronten ara a una llarga espera abans de poder veure amb més detall la superfície del planeta. Com que la sonda ha de deixar d'agafar imatges per poder enviar-les a la Terra, els astrònoms limiten al màxim aquests moments de desconnexió. La idea és que la New Horizons continuï agafant el màxim d'imatges possible i les emmagatzemi al seu disc dur per enviar-les, més endavant, a la Terra en alta resolució. Això, però, no ho farà fins al 2016.

De moment, els amants de l'astronomia s'han de conformar amb les escasses imatges difoses per la NASA. Per mitigar la frustració, l'agència ha creat un vídeo que simula el vol de la New Horizons al damunt de Plutó. Ho ha fet encadenant les imatges de què disposa fins ara, cosa que vol dir que, tot i que el vol no és més que una simulació, les imatges que es poden veure són autèntiques.