CIÈNCIA

Un poble de 147 habitants té el millor cel per veure les estrelles

Per aconseguir-lo, el municipi ha hagut de fer una important inversió per protegir el medi ambient

Una fotografia nocturna de l’observatori astronòmic d’Albanyà. / JUAN CARLOS CASADO

Albanyà, un poble de l’Alt Empordà de només 147 habitants, és l’únic de tot l’estat espanyol que pot presumir de tenir el segell de la International Dark-Sky Association (IDA), que el certifica com a Parc Internacional del Cel Fosc. És el poble amb menys contaminació lumínica certificada, gràcies a la seva ubicació en un entorn natural de l’Alt Empordà. Per aconseguir-ho, el municipi ha hagut de fer una important inversió per protegir el medi ambient i també per adaptar l’enllumenat públic.

Des d’aquest cap de setmana, a més, Albanyà disposa d ’un observatori astronòmic d’última generació, amb el telescopi més gran de Girona, una cúpula de quatre metres quadrats, una pantalla gegant i grades. L’observatori, que ha costat 100.000 euros i s’ha finançat gràcies a les pimes catalanes, “vol acostar l’astronomia a les famílies, els fotògrafs amateurs, les escoles o les persones interessades pel món de la natura i la tecnologia en general”, segons fonts del centre. Ja hi ha programades activitats, com per exemple els batejos astronòmics, en què els visitants exploren els planetes del sistema solar, les nebuloses o les galàxies usant el telescopi.

Però l’observatori astronòmic d’Albanyà també vol ajudar els professionals i donar suport a les investigacions científiques dels astrònoms. Així, a l’hivern, l’activitat principal de l’observatori astronòmic d’Albanyà serà la recerca d’asteroides i de planetes fora del Sistema Solar, coneguts com exoplanetes. Dissabte, el director de programes de la fundació nord-americana IDA, John Barentine, va fer entrega del guardó a l’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas, durant la inauguració de l’observatori. A l’acte també hi van assistir el president i el director del centre, l’astrofotògraf Juan Carlos Casado i el científic Pere Guerra, respectivament.