SERVEIS SOCIALS
Societat 17/07/2017

La pobresa energètica també existeix a l’estiu

Sense nevera, sense ventiladors i sense rentadora: així es viu quan no pots pagar la llum

Laia Vicens
4 min
La pobresa energètica també existeix a l’estiu

BarcelonaLa Mari Carmen dorm algunes nits al terra de l’habitació, al seu pis de Cubelles. Aquestes onades de calor són insuportables i ha d’explotar la imaginació per passar els dies de més xafogor, perquè li fa “pànic” engegar l’aire condicionat i disparar la factura de la llum. “A la tarda poso el ventilador, però no gaire estona...”, explica. Només quan el termòmetre no dona cap més alternativa. El de la Mari Carmen no és un cas aïllat: la pobresa energètica també existeix a l’estiu.

“De gent que té problemes per pagar les factures dels subministraments i per mantenir la casa a una temperatura adequada n’hi ha tot l’any”, explica Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), que afegeix: “Si no pots pagar la llum a l’hivern, tampoc pots fer-ho a l’estiu”. L’APE lamenta que aquesta problemàtica “estigui invisibilitzada” durant l’estiu. “Sembla que només existeixi a l’hivern, però a l’estiu també necessitem els ventiladors i una nevera”, sosté Campuzano.

Un divendres del mes de març del 2016, la Mari Carmen va arribar a casa i va trobar-se que li havien tallat la llum i el gas. Sense feina i amb una pensió de poc més de 400 euros al mes, acumulava alguns impagaments dels subministraments. “Et genera una impotència enorme, molta frustració i molta ràbia”, admet. Va estar-se quatre dies sense electricitat i sense saber que la seva situació econòmica i de salut -necessita una màquina respiratòria per dormir- li permeten beneficiar-se de la llei de pobresa energètica, que prohibeix a les empreses interrompre els subministraments si hi ha risc d’exclusió residencial.

No pot engegar dos aparells

Ara la Mari Carmen té un deute de 1.700 euros amb Gas Natural i mira amb lupa qualsevol despesa en electricitat. Va demanar reduir al mínim la potència de la llum. “No puc engegar dos electrodomèstics a la vegada perquè salten els ploms”, explica. I si l’hivern es fa llarg per a aquestes llars vulnerables, l’estiu també és difícil. “No sé què és pitjor, si passar fred o passar calor”, assegura. Ara aprofita més la llum del dia, però dorm pitjor que a l’hivern.

Des de l’APE asseguren que el volum de gent que s’acosta a l’espai d’assessorament col·lectiu és el mateix que els mesos d’hivern: unes 30 o 40 persones noves cada quinze dies hi van per demanar informació. “Es troben amb altres famílies que han passat pel mateix i així fan pinya per anar juntes a l’administració”, explica Campuzano. Als punts d’assessorament energètic (PAE) de l’Ajuntament de Barcelona, el ritme de sol·licituds tampoc ha baixat amb l’arribada del bon temps. Ho corrobora David Oliver, que fa tasques d’assessorament i intervenció al PAE de Nou Barris des de fa uns mesos.

Oliver s’encarrega d’atendre les persones que s’acosten al PAE per “filtrar” les que són més vulnerables. Se’ls fa un informe de risc d’exclusió residencial que garanteixi que no se’ls tallin els serveis. Després d’arreglar tota la paperassa, el David també visita a domicili les persones que ha atès i els dona consells per consumir menys aigua, llum i gas.

Algunes de les recomanacions són separar la nevera de la paret per evitar que s’escalfi i gasti més energia, fer rentadores amb el programa llarg -el curt gasta més llum-, aprofitar els primers litres de la dutxa per fregar el pis i regar les plantes o apagar del tot els aparells electrònics, assegurant-se que no hi ha el pilot vermell encès a la televisió, per exemple. “Sempre hi ha algú que diu: «En això no hi havia pensat». Són petits trucs que, sumats, poden fer baixar molt la factura”, assegura.

Una de les persones que últimament ha anat al PAE és Julia Quintanilla -a la foto-. Amb tres fills i només el sou que guanya cuidant una persona gran, viu humilment al seu pis de Roquetes des de fa dos anys. L’antic propietari del pis tenia punxada la llum i havia acumulat un deute estratosfèric amb Endesa. El 2 de maig, quan va arribar de la feina, la Julia no tenia llum. Va haver de viure així amb els seus fills durant un mes i mig.

Un mes rentant la roba a mà

Va ser un mes de “batalla diària” en què la rutina familiar va fer un gir de 180 graus. “Com que no teníem nevera, havia d’anar cada dia a comprar perquè el menjar no es fes malbé”, recorda la Julia. Una de les primeres compres van ser unes petites lamparetes amb piles perquè els seus fills poguessin estudiar. Ells feien rentadores a casa d’amics i ella rentava a mà la seva roba.

A través del PAE, la Julia ha pogut renovar el butlletí elèctric i recuperar la llum, encara que ara està pendent de resoldre el deute amb la companyia. Des de l’APE reclamen el compromís de les administracions per “aplicar la llei amb contundència” i sancionar les companyies que facin talls il·legals.

Amb el mercuri enfilant-se al termòmetre aquests dies, hi ha moltes cases del país que no poden ni engegar un parell d’hores un ventilador: la pobresa energètica no fa vacances.

stats