Societat 09/03/2016

La Taula del Tercer Sector espera que el ple de la pobresa no acabi amb un "brindis al sol" com fa dos anys

Aquesta entitat reclama valentia als diputats per aprovar mesures que no siguin només pedaços, mentre la portaveu de Pobresa Zero, Teresa Crespo, recorda que la renda mínima d'inserció "no és caritat, és un dret"

Albert Solé
5 min

BarcelonaGairebé dos anys després que se celebrés l'últim ple monogràfic, la pobresa ha tornat al Parlament, en dues noves jornades en què els grups polítics buscaran consensuar mesures per afrontar una xacra que, durant la crisi, no ha deixat d'augmentar.

Després de la sessió del matí, en què el president i tots els consellers han intervingut, la Taula del Tercer Sector ha fet la seva valoració: "Fins ara han fet una descripció de la situació, veurem quines decisions prenen", ha comentat Pepa Muñoz, membre de la junta de la Taula del Tercer Sector Social.

"Les entitats afrontem aquest ple amb escepticisme perquè des del ple de fa dos anys la pobresa ha augmentat", ha recordat Muñoz. "La ferida greu de la pobresa no s'arregla amb tiretes com fins ara".

"No volem que aquest ple acabi amb un brindis al sol, com fa dos anys, per això som escèptics", per això ha demanat al Parlament que sigui "valent".

Pobresa Zero

Teresa Crespo, com a portaveu de la Plataforma Pobresa Zero, ha encetat el debat, primer de tot agraint que hagi pogut parlar des del faristol del Parlament, cosa que no va poder fer fa dos anys ningú altre de les entitats socials que representa (3.200).

"Tot i que ens diuen que l'economia va millor, la nostra realitat és que no va tan bé", ha explicat Crespo per començar.

Teresa Crespo ha recordat davant els diputats que molts d'aquests problemes deriven de la reforma laboral del 2012 -votada pel PP i CiU-: "La gent que ara està sent contractada té sous 40% més baixos que abans, i molts treballadors, tot i cobrar, no superen el llindar de la pobresa. Què estem construint amb això? Que la gent tindrà una vellesa indigne amb una pensió molt baixa".

Des de Pobresa Zero s'han fixat alguns objectius per aquest ple monogràfic, com garantir beques menjador per a tothom, garantir l'habitatge digne i garantir la renda mínima d'inserció (RMI). "La RMI era l'últim recurs, i el 2010 vam patir un cop molt fort i encara no ens n'hem recuperat. No estem parlant de caritat, és un dret de la ciutadania per una vida digna".

Teresa crespo ha acabat la seva intervenció amb un prec als diputats: "Els demano que aquest debat no sigui un motiu de desencís i arribarà a un acord de consens per una causa justa".

PSC i CSQP

El ple monogràfic del Parlament arriba després que el demanessin conjuntament el PSC i Catalunya Sí que es Pot al novembre. La convocatòria d'eleccions i les posteriors negociacions per formar govern el van posposar però, tot i així, serà complicat que del ple surti alguna mesura efectiva que faci reduir els indicadors de manera immediata. De fet, ja el ple que es va celebrar al març del 2014 va finalitzar amb un acord de mínims en què, per exemple, es va acordar el 100% de les beques menjador en els casos de pobresa extrema. Totes les mesures es van recollir en una resolució específica, però tot i així aquestes mesures –que les entitats van considerar insuficients– no es van acabar de desplegar en el temps previst.

Els dos partits convocants han fet la seva breu intervenció inicial precisament demanant que més enllà dels acords que es consensuïn, que es faci seguiment dels acords presos, a diferència del que va passar fa dos anys. "Ens caldrà tenir mecanismes de seguiment de les decisions preses, i tenir pautes per valorar l'impacte de les mesures. Això ens ho han demanat les entitats arran del ple de fa dos anys", hadit el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell.

Miquel Iceta, portaveu del PSC, que ha dit que no vol desgastar el Govern ni fer oposició amb aquest ple, ha admès que "no tenim tot el marge que voldríem, però hem de fer més del que hem fet".

Les propostes de Ciutadans

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha recordat que en els dos anys que han passat des de l'últim ple de la pobresa "han passat moltes coses, però no podem dir que el Govern hagi fet res per evitar-ho". "La xifra el 86% de les promeses executades del 2014 que ha dit la senyora Munté ens ha sorprès, a nosaltres i a les entitats socials amb les que hem parlat. La realitat d'avui ens ha d'avergonyir a tots i a totes", ha afegit.

Les propostes de Ciutadans en aquest ple són les següents:

1-Atendre necessitats socials existents

  • Complement salarial. Un dels problemes és el sou que tenim, per això cal un suplement. Una mesura que ja s'està aplicant a França.
  • Garantir la renda mínima d'inserció, i ha de ser un dret subjectiu no subjecte a pressupost.

2-Generar riquesa: per repartir-la n'hem de generar més

  • Polítiques actives personalitzades per trobar feina
  • Acabar amb falsos autònoms i potenciar i protegir els autònoms i pimes
  • Reforma horària

3-Reformar l'administració pública: gastar menys en estructures polítiques i més amb despesa social

  • Acabar amb ens supramunicipals que resten diners a polítiques socials (és immoral)

Les propostes del PSC

"És evident que no tot ha sigut culpa del Govern, però també en tenen, ja que tenen un pressupost amb el que poden prioritzar", ha dit la portaveu del PSC, Eva Granados.

"El pressupost del 2015 era irreal amb les polítiques socials, i no s'ha complert moltes de les partides previstes, que ja eren menys de les que van dir", i ha afegit: "Ens roba Madrid o ens enganya la Generalitat?".

Les propostes dels PSC:

  1. El treball digne és el que permet el desenvolupament personalitzades
  2. Pla per reinsertar laboralment els aturats de llarga durava
  3. Garantir les beques menjador per tothom que ho necessiti
  4. Tornar a la RMI del 2010
  5. Anul·lar el copagament farmacèutic, igual que està fent Ximo Puig a València

Propostes de Catalunya Sí Que es Pot

"Catalunya no és pobre, però la riquesa està molt mal repartida", ha començat dient la portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Marta Ribas.

"No volem generar frustració amb aquest ple igual que va passar fa dos anys, per això farem propostes que sabem que no són fàcils, però es pot si hi ha voluntat política".

Segons Ribas, els ajuntaments, "que han patit com ningú les retallades", han sabut reorientar les seves prioritats per fer front les emergències socials. "Si ho han fet els ajuntaments també ho pot fer la Generalitat":

  1. Beques menjador. Partida oberta de debò sense trampes
  2. Desplegar amb el reglament la llei 24/2015 per acabar amb els desnonaments
  3. Derogar el copagament amb la dependència
  4. Prestació econòmica per fill a càrrec
  5. Renda mínima de ciutadania
  6. Retornar a la renda mínima d'inserció del 2010
  7. Política d'ingressos i redistributiva diferent

Propostes del PP

"Ens hem de trenca les banyes perquè la gent treballi. Aquest és el principal problema de la pobresa i les desigualtats", ha dit Fernando Sánchez del PP.

Respecte la gran crítica del Govern cap al PP per haver dut les seves mesures contra la pobresa energètica al TC, Sánchez ha dit: "És com fer un brindis al sol amb les ampolles del veí. I amb el que sí que tenen competències no han fet res".

  1. Foment del treball entre joves i majors de 45 anys
  2. Pla de segona oportunitat per a totes les persones dotat amb 300 milions d'euros, igual que l'han tingut els bancs: poder reestructurar el deute de les famílies

Propostes de la CUP

  1. La clau de volta passa per canviar el sistema productiu, no passa per complements salarials.
  2. Acabar amb els treballs precaris mal remunerats i assignar un salari mínim com cal
  3. Alternativa als sistema capitalista: sortida de l'euro i de la UE
Manifest per la pobresa zero: '12 fronts en la lluita contra les desigualtats'
stats