Societat 18/07/2019

El poder judicial investiga la Generalitat per un presumpte accés indegut als ordinadors dels jutges catalans

Els magistrats havien d'acceptar una instrucció del Govern per poder fer servir els dispositius

Ara
2 min
Una de les sales de vista de la Ciutat de la Justícia de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) investigarà si el Govern ha accedit de manera indeguda als ordinadors d’alguns magistrats i a "tractaments jurisdiccionals d’activitats d’inspecció, control o seguiment" dels tribunals catalans. En una nota informativa, l'òrgan de govern dels jutges ha assegurat que, en els últims dies, alguns magistrats en actiu a Catalunya han rebut missatges als ordinadors sobre la "vigència i aplicabilitat" de la instrucció 3/2018 de la secretaria d’Administració i Funció Pública, que regula l'ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC).

Els missatges tenien una menció final amb què s'indicava que, per fer servir el dispositiu amb normalitat, els jutges havien de fer constar una "manifestació expressa" del coneixement dels termes i condicions de la instrucció 3/2018. Segons el CGPJ, la intervenció obligava a prémer "forçosament" una pestanya de "confirmació de lectura" per poder fer servir els dispositius i podria servir per controlar i fer seguiment dels tribunals a través dels ordinadors.

Amb tot, fonts de la Generalitat de Catalunya han explicat a l'ARA que aquesta confirmació es deu a una actualització de la normativa administrativa sobre l'ús de les TIC en l'administració pública: "Aquesta actuació s'ha fet per tots els departaments en diferents fases; a Justícia es va desplegar la setmana passada". El CGPJ, però, ha denunciat que aquesta instrucció pot servir per controlar i fer seguiment dels tribunals; un accés que només pot exercir un òrgan jurisdiccional, "i no per cap altra norma o acte administratiu, com pot ser una instrucció".

La comissió subratlla que els òrgans jurisdiccionals són els únics responsables del tractament informatiu de dades de caràcter jurisdiccional i que la possibilitat d'accedir-hi per a funcions d'inspecció i de control està limitada per la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ). "I no per cap altra norma o acte administratiu, com pot ser una instrucció", denuncia el CGPJ.

En aquest sentit, l'òrgan recorda que les informacions emmagatzemades als jutjats i tribunals de Catalunya són, per norma general, tractaments de dades jurisdiccionals molt sensibles i protegides, perquè moltes permeten identificar la ideologia, l'afiliació sindical, la religió, l'orientació sexual, les creences o l'origen racials, així com saber els antecedents penals –tant si són condemnes com infraccions.

A causa de la sensibilitat de les dades que s'emmagatzemen, el CGPJ remarca que l'accés a les informacions s'ha de limitar a qüestions imprescindibles i nega frontalment que hi hagi la possibilitat d'habilitar accessos generals o indiscriminats. "S'ha de fer amb el coneixement individualitzat del responsable del tractament i sempre sota supervisió", afegeix.

Per aquest motiu, i com a autoritat de control en matèria de protecció de dades per als tractaments de caràcter jurisdiccional, el CGPJ ha recomanat al Centre de Documentació Judicial (CENDOJ) del poder judicial que faci les comprovacions tècniques corresponents per "determinar si s'han produït accessos indeguts als jutjats i tribunals de Catalunya". En cas que es confirmessin, els emplaça a identificar l'abast d'aquests accessos i la manera com s'haurien fet.

stats