Societat 21/05/2011

Els cecs no podran votar de forma secreta a les eleccions municipals

El ministeri de l'Interior ha desestimat el sistema per les locals perquè és complex i costós

Barcelona
1 min

EFELes persones cegues o amb deficiències visuals no podran votar amb el kit per a invidents que s'havia posat en pràctica en les dues últimes edicions i necessitaran l'ajuda d'una persona de confiança per poder exercir el seu dret a vot.

En les últimes cites electorals, les eleccions al Parlament del 2009 i al Parlament Europeu el 2010, l'administració va proporcionar uns 'kits' amb Braille que permetien als invidents votar de forma autònoma, independent i secreta. El kit contenia una guia explicativa, un sobre normalitzat i un paquet amb sobres de tots els partits que concorren a les urnes. El sistema permetia a les persones cegues votar sense dependre d'un tercer que li preparés la papereta i el sobre, una imatge que demà es tornarà a repetir.

207 catalans van utilitzar aquest sistema de votació el 2010, 117 més dels que ho van fer als comicis europeus. Aquesta vegada el ministeri de l'Interior ha desestimat el sistema per la complexitat i el cost que suposaria per a uns comicis locals. Les eleccions al Consell General d'Aran, que depenen de la Generalitat, tampoc utilitzaran el kit perquè el cens de persones invidents a la comarca és molt reduït, segons han assenyalat a Efe fonts de la conselleria de Governació.

stats