JUSTÍCIA
Societat 22/01/2015

La policia es referma en el cas 4-F

La Guàrdia Urbana diu que el primer document, tres hores després dels fets, ja parlava d’una pedra

Auri Garcia Morera
3 min
NI PER ESCRIT NI DE PARAULA  L’excap d’informació de la Guàrdia Urbana, Víctor Gibanel, va desmentir ahir que informés Clos del llançament d’un test.

BarcelonaL’emissió de Ciutat morta ha generat un terratrèmol en l’opinió pública i en el debat polític però, com a mínim de moment, no ha propiciat cap canvi substancial que pugui desencadenar la reobertura del cas 4-F. Ahir va ser la policia qui es va refermar en la seva posició, i va descartar un cop més la possibilitat que es llancés un test des d’un pis elevat d’un edifici, cosa que podria exculpar les persones que van ser detingudes a peu de carrer.

L’actual gerent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Joan Delort, va assegurar en declaracions a l’ARA que el suposat informe que menciona aquest llançament d’un test “no ha existit mai”. En paraules de Delort, en la investigació interna que l’Ajuntament va posar en marxa dilluns no només no s’ha trobat aquest suposat informe, sinó que s’ha localitzat documentació que “referma que no té sentit que hi hagués cap altre informe”.

La Guàrdia Urbana diu que el primer document, elaborat només tres hores després que comencessin els fets i signat per diversos agents, ja recollia que es va tirar “una pedra de 8 centímetres de llarg i 5 d’ample a uns 5 metres de distància contra l’agent que va quedar greument ferit”. La declaració afegia que immediatament després una altra persona va tirar “també amb les mans, al mateix agent, una altra pedra d’una dimensió similar”.

Sobre el fet que el llavors alcalde Joan Clos mencionés que es va llançar un test en una entrevista poques hores després dels fets, Delort creu que Clos “s’hauria hagut d’esperar” i parlar “amb menys precipitació”. Clos va insistir, posteriorment, que l’havien informat per escrit o verbalment sobre aquesta circumstància. “Que digui ell qui l’hi va dir”, respon Delort, i afegeix que “no hi ha suport documental de cap mena” i que dels responsables del cos ningú en sap res. El gerent de la Guàrdia Urbana va detallar a aquest diari que en la recerca d’aquesta setmana també s’ha trobat un comunicat de la junta de personal de l’Ajuntament que demanava a l’alcalde “que millori el seu sistema d’informació per evitar en el futur mentir als ciutadans” i subratlla que l’agent “no va ser ferit per cap test”. Delort destaca que el text el van signar cinc sindicats diferents i que es va fer només dos dies després dels fets.

L’excap d’informació se’n desmarca

Víctor Gibanel, que era responsable d’informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona en el moment dels fets, va assegurar ahir que no va tenir “absolutament cap participació en els fets del 4 de febrer del 2006, ni abans, ni durant, ni després”. En una compareixença pública en què no va voler respondre a preguntes, Gibanel va detallar que tot i que era responsable d’informació “no tenia accés directe a l’alcalde de Barcelona”, i va descartar així que li hagués pogut proporcionar cap informe ni per escrit ni de paraula.

Gibanel també va assegurar que la retirada d’un fragment del documental Ciutat morta, inicialment ordenada com a mesura cautelar per una jutge, es va acabar pactant amb la productora del documental, que va entendre els seus arguments. En el fragment retirat, el periodista de La Directa Jesús Martínez assenyala Gibanel com l’origen de la informació que l’alcalde de Barcelona va donar sobre el cas en un primer moment, amb la menció del llançament d’un test.

Un exsergent denuncia “violència indiscriminada”

José Martínez Díaz, un exsergent jubilat de la Guàrdia Urbana, explica en un vídeo publicat a YouTube que els antiavalots de la Guàrdia Urbana de Barcelona, membres de la Unitat de Policies d’Administració i Seguretat (UPAS), exerceixen “violència indiscriminada contra immigrants i indigents” i tenen una trajectòria “plena de violència, ferits, maltractaments, amenaces, persecucions i episodis molt foscos en dependències municipals”. En resposta a aquestes manifestacions, Joan Delort va subratllar ahir en declaracions a l’ARA que aquest exsergent “no aporta ni una sola evidència”. A més, Delort va detallar que l’exsergent no va presentar mai cap denúncia, i va recordar que “el policia que no denuncia un delicte està cometent un delicte”. Segons Delort, això resta credibilitat a l’exsergent.

stats