Societat 19/08/2021

La Policia Nacional tanca migrants en un garatge a Palma

Les 200 persones que van arribar a les Balears en pastera el cap de setmana han desbordat els calabossos

Alba Tarragó
2 min
Una pastera amb una desena de migrants, arriban a Cala Figuera, Mallorca.

PalmaLa Policia Nacional ha habilitat el garatge d'una de les tres comissaries que té a Palma per tancar-hi migrants, arran de l'allau d'arribades en pastera aquest cap de setmana a les Balears. En total, 196 persones van desembarcar entre divendres i diumenge en 12 embarcacions: 148 a Mallorca i 48 a Formentera. En aquests casos, la Policia Nacional pot detenir els migrants fins a 72 hores per identificar-los i obrir-los els corresponents expedients de devolució. Però, com que els calabossos no tenien prou capacitat, els agents van utilitzar el pàrquing de l'edifici, tal com revelen les fotografies publicades aquest dijous pel diari Última Hora. Ahir dimecres l'espai ja havia quedat desallotjat.

Fonts de la Policia Nacional asseguren que aquests fets "són puntuals" però els sindicats ja van denunciar la situació dimarts. El Sindicat Unificat de Policia (SUP), el Sindicat Professional de Policia (SPP), la Confederació Espanyola de Policia (CEP) i la Unió Federal de Policia (UFP) van avisar que no tenien les infraestructures "adequades" per atendre l'arribada de pasteres. Segons les agrupacions sindicals, s'havia arribat a improvisar "traslladant aquestes persones a estacions marítimes, calabossos i garatges de dependències policials".

Portada del diari 'Última Hora' d'aquest dijous.

No obstant això, les mateixes fonts policials consultades defensen que aquestes actuacions formen part de l'operatiu previst davant una situació així. "Es va habilitar el garatge amb totes les mesures, es va controlar l'aire –per la quantitat de CO₂– en tot moment i hi havia un extractor per filtrar-lo", assenyalen. Ara bé, són conscients que si en lloc de 200 n'haguessin arribat el doble, no ho haurien pogut controlar de la mateixa manera.

Per això la Prefectura Superior de Policia de les Balears ja havia sol·licitat "ajuda" a la Delegació del govern espanyol a les Illes "per cercar un lloc amb instal·lacions temporals per utilitzar-les en el moment que arribessin nombrosos migrants", recorden fonts del cos. La Delegació assegura que hi treballa des de principis d'any i fa un mes –a mitjans de juliol– va proposar utilitzar un solar de l'Aranjassa per ubicar-hi un centre temporal d'atenció a migrants. Però la controvèrsia que va obrir la proposta, sumada a l'oposició dels veïns, va tombar el projecte i ara s'estudia Son Tous com l'opció més viable.

Marlaska indigna els sindicats

Sigui com sigui, la decisió final la té el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que també ha format part de la polèmica en la seva visita a Mallorca aquesta setmana. Grande-Marlaska va concedir una entrevista a Televisió Espanyola aquest dilluns des de la Delegació del govern espanyol a les Illes en què va assegurar que no hi havia hagut "cap problema que es pugui destacar" pel que fa a l'arribada massiva de pasteres del cap de setmana a l'arxipèlag. Per aquest motiu, a més, es va veure amb la delegada, Aina Calvo, encara que va ser "una trobada distesa, sense ordre del dia ni protocol", segons fonts del ministeri de l'Interior.

Els sindicats policials també van expressar "indignació" per les declaracions del ministre i van aprofitar per recordar que fa anys que demanen "més mitjans materials i més personal per afrontar aquesta nova realitat". Tot per "fer front a les onades massives d'immigrants que arriben a les costes i que posen al límit la capacitat de resposta policial", van alertar.

stats