Els vaixells que han allotjat centenars de policies de l'operació Copèrnic marxaran diumenge i dimarts

El 'GNV Azzurra' salparà el 31 de desembre al matí i el 'Rhapsody', el 2 de gener a la nit

El vaixell 'GNV Azzurra', una de les tres embarcacions que han allotjat centenars d'agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional en el marc de l'operació Copèrnic, marxarà de Barcelona aquest diumenge a primera hora del matí, segons han confirmat fonts portuàries a l'ACN.

El 'GNV Azzurra' va atracar al port de Tarragona a mitjans de setembre, i el 16 de novembre, quan el creuer 'Moby Dada' -decorat amb el Piolín i altres dibuixos animats- va marxar de Barcelona, el 'GNV Azzurra' el va substituir. El tercer creuer que ha allotjat policies és el 'Rhapsody', que abandonarà el port de Barcelona dimarts, 2 de gener, a les 22.00 h, segons han informat les mateixes fonts.

Els agents desplaçats a Catalunya i que s'hi han mantingut fins passades les eleccions del 21 de desembre estan marxant de forma progressiva aquests dies en un procés que el ministeri de l'Interior té previst que s'acabi abans de dissabte.

Mobilitzats per impedir l'1-O

Les tres embarcacions han sigut la residència flotant de centenars d'efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en l'operatiu que havia d'impedir el referèndum de l'1 d'octubre i que s'ha allargat diverses setmanes, fins després del 21-D. El 'Rhapsody' va arribar a Barcelona el 20 de setembre al matí i, aquella tarda, va atracar-hi el 'Moby Dada'. El 'GNV Azzurra' va amarrar al port de Tarragona el mateix dia i, dos mesos després, el 16 de novembre, es va desplaçar a Barcelona per ocupar el lloc que deixava el 'Moby Dada', que va salpar cap a Itàlia. 

L'estada dels policies en aquestes embarcacions no ha estat exempta de polèmiques. La decoració amb els dibuixos animats de la Warner Bros va convertir el 'Moby Dada' en objecte de mofa, encara més quan es van intentar tapar els ninots amb lones. Fruit d'aquesta popularitat no desitjada, el personatge del Piolín va esdevenir una imatge insígnia, protagonista inesperada de les mobilitzacions independentistes. 

Polèmica pel menú de Nadal

D'altra banda, els sindicats policials van criticar la poca idoneïtat d'allotjar els agents en ferris i van denunciar les condicions en el 'Moby Dada'. L'última polèmica ha sigut pel menú de Nadal dels agents, que alguns sindicats policials van denunciar. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va ordenar obrir una informació reservada sobre aquest tema. 

Part dels agents policials que es van desplaçar a Catalunya abans de l'1-O van tornar a les seves destinacions al novembre, i es va mantenir un "contingent més reduït" d'agents desplaçats per donar resposta en cas que fos necessari en matèria d'ordre públic, així com per a altres funcions, segons van assenyalar en el seu moment fonts de la policia. Ja estava previst que aquest grup allargués l'estada fins després del 21-D.