MEDI AMBIENT
Societat 08/12/2011

La pol·lució passa factura a la Xina

L'elevada contaminació a la Xina ha obligat a cancel·lar uns 600 vols a Pequín i a tancar carreteres per la falta de visibilitat. Al migdia la boira és tan severa que les ciutats s'enfosqueixen.

Iris Mir
2 min
CIUTATS A LES FOSQUES A LES DOTZE DEL MIGDIA Hi ha discrepàncies sobre si el que enfosqueix les ciutats és la pol·lució o un fenomen meteorològic. L'ambaixada dels EUA a Pequín assegura que s'han assolit nivells perillosos de contaminació però  el govern xinès atribueix la falta de visibilitat a una boira severa.

PEQUÍN.Els disparats nivells de contaminació de Pequín són evidents més enllà del què indiquin els diferents barems utilitzats pel govern o per altres fonts estrangeres establertes a la capital xinesa. Viure en una de les ciutats més contaminades del món no és inofensiu per al cos humà i el malestar es fa palès en més d'una ocasió quan s'està a l'aire lliure en dies de nocius nivells de contaminació com els que ha patit la capital últimament. L'elevada contaminació ha obligat a cancel·lar uns 600 vols i a tancar autopistes per la falta de visibilitat a menys de 500 metres.

Tot i que els cabells i la roba s'impregnin d'olor de fum en qüestió de minuts d'estar a l'aire lliure, moltes publicacions oficials xineses segueixen presentant discrepàncies d'opinions sobre si el que enfosqueix les ciutats en hores de llum solar com les dotze del migdia és contaminació o nivells de boira severa.

En aquest punt de desacord és quan entren en joc el ball de xifres oficials del govern xinès i les dades publicades per l'ambaixada dels Estats Units a Pequín, que es dedica a mesurar regularment cada hora els nivells de contaminació.

Diferents barems

Tot és una qüestió de barems i és precisament això el que permet al govern cobrir-se les espatlles davant l'allau de crítiques que ha rebut aquests dies, especialment entre els usuaris de microblogs xinesos que acusaven el partit comunista de no preocupar-se de la salut dels seus conciutadans. Segons l'ambaixada nord-americana, que mesura la concentració de partícules més minúscules, de 2,5 micròmetres de diàmetre, que són també les més nocives perquè són les que penetren més fàcilment als pulmons, aquests últims dies els nivells van arribar a ser altament perillosos. Per contra, les autoritats fan la vista més grossa fixant els seus índexs de mesura a partícules de 10 micròmetres de diàmetre, així que en els mateixos dies en resulten uns nivells de contaminació lleus.

Creixement o benestar

Aquestes diferències són, en el fons, reflex de l'actitud de la Xina respecte a la firma d'un nou acord mundial i vinculant que substitueixi el Protocol de Kyoto. La Xina ha mostrat a Durban la seva disposició a signar un pacte de reducció d'emissions però amb condicions i a partir del 2020, cosa que no ha acabat de convèncer la Unió Europea. La contaminació és una de les principals conseqüències del miracle econòmic que ha permès a la Xina erigir-se com la segona economia mundial.

Un ritme de creixement que inevitablement s'alentiria si el govern prioritzés el benestar social per davant del model que li va permetre en el seu moment situar-se com la fàbrica del món i ser protagonista d'un miracle econòmic que li ha comportat el sobrenom de gegant asiàtic.

Per a països com la Xina, sumar esforços per fer front a les emissions de gasos contaminats implica, al seu torn, adoptar un canvi de model de desenvolupament que tingui en compte també altres factors, com ara de quina manera minimitzar les conseqüències socials i mediambientals del creixement.

stats