METEOROLOGIA
Societat 28/04/2012

Un pont amb temps molt canviant i més fred

Miquel Bernis
3 min
Un home pescant a les platges de Barcelona durant la jornada de divendres.

METEORÒLEG"Si no t'agrada el temps d'aquest pont, espera't cinc minuts". Aquesta frase tan utilitzada per definir el temps britànic pot servir per explicar la situació variable que ens espera els pròxims dies. Anem a pams. El pont començarà avui amb un dia molt similar al d'ahir, núvols abundants i espessos que pràcticament no deixaran veure el sol, però que al mateix temps descarregaran molt poca pluja. Al vespre serà quan el risc de xàfecs serà més elevat, una tongada de ruixats escombrarà moltes comarques però deixarà poca pluja. Seran, això sí, ruixats molt fangosos i bruts.

Diumenge apunta a ser un dels dies que cal aprofitar més per passar hores a l'aire lliure. El sol dominarà en la majoria de comarques i durant la majoria d'hores, però el dia acabarà amb pluja: a la tarda ja reapareixeran alguns xàfecs puntuals a Ponent i al Pirineu, i de nit una tongada de ruixats escombrarà tant la costa com l'interior, amb alguns ruixats localment intensos. Les nits de dissabte a diumenge i de diumenge a dilluns es presenten, per tant, com els moments amb més risc de pluja dels pròxims quatre dies.

I dilluns farà força més fred: temperatures d'entre 3 i 5 graus més baixes. Serà un dia insegur. Els mapes del temps apunten que durant el matí encara plourà a les comarques de Girona i al Pirineu, i que a la tarda reapareixeran alguns xàfecs sobtats a ponent i a muntanya. Durant el dia, però, hi ha d'haver moltes estones de sol, i cel, en tot cas, mig ennuvolat.

Un abril més fred que el març

Dimarts podria ser el millor dia dels quatre. Tot i que també es tracta del pronòstic més llunyà -i per tant el que és menys de fiar-, tot fa pensar que serà un dia de sol i només amb nuvolades de tarda al Pirineu, que a la tarda deixarien algun xàfec aïllat. Les temperatures es recuperarien i el migdia tornaria a ser bastant càlid. No és la primera vegada que passa, però enguany l'abril no ha servit per avançar cap a l'estiu, sinó més aviat per tornar cap a l'hivern. El Pirineu ha registrat diverses nevades com no n'hi havia hagut aquest hivern, i tot plegat ha portat a la paradoxa que en diferents observatoris la temperatura mitjana del mes d'abril vagi camí de ser més baixa que la del març. És el cas de l'Observatori Fabra de Barcelona, que tenia registrada una temperatura mitjana aquest abril d'11,2 graus, molt per sota de la del març (12,3). Segons Alfons Puertas, membre de l'equip meteorològic de l'Observatori Fabra, és la setena vegada que això passa en 100 anys, però ara per ara la diferència que hi ha entre l'abril i el març és la més gran que hi ha hagut entre un abril fred i un març suau. On més s'ha notat aquest contrast és a les cotes altes del Pirineu. A Boí, a la cota 2.500, la temperatura mitjana de l'abril a dia 25 era de -4 graus, mentre que al març es va quedar en -1,3 graus.

En canvi, l'abril de fa un any va ser el més calorós en 100 anys. Tot i que ens sembli que aquest any està trigant a arribar la calor, les dades del Fabra revelen que les temperatures d'enguany s'ajusten molt a la mitjana dels últims 100 anys. Un abril, doncs, fred en el context actual de canvi climàtic, però molt normal en el marc del segle XX.

stats