SOCIETAT
Societat 22/01/2012

Tinc por

Por és el que van sentir els passatgers del vaixell 'Costa Concordia' que la setmana passada va naufragar a aigües italianes. És una emoció natural i un mecanisme de defensa que permet sobreviure a les situacions de perill

Lara Bonilla
1 min
Tinc por

Barcelona"El vaixell es decantava i els bots baixaven donant cops d'un cantó a l'altre i trencant els vidres. Semblava que no arribaríem avall. Veus la mort a sobre. I esclar, tens por", explica Maria Antònia Almirall, de 70 anys, una de les passatgeres del vaixell Costa Concordia.

Com ella, molts altres passatgers van tenir por. Sentir por és natural. "Tem a qui no en senti perquè és una persona perillosa. Una persona sense por podria morir perquè no tindria mecanismes de fre", diu el psiquiatra, Jorge L. Tizón. És una resposta emocional davant la percepció d'una amenaça real o imaginària. És un mecanisme de supervivència bàsic que ajuda a persones i animals a protegir-se. Es podria dir que actua com una senyal d'alarma davant del perill.

Davant d'una situació de pànic, hi ha tres mecanisme de reacció bàsics (és el que s'anomena les tres F pels seus noms en anglès): quedar-se paralitzat sense saber què fer i com actuar (to freeze), fugir (to fly) o lluitar (to fight).

Ho podeu llegir a l'ARA PREMIUM.

stats