Porten a la fiscalia l'empresa que va exportar residus plàstics il·legals a Malàisia

El ministeri de Transició Ecològica li ha obert un expedient sancionador i diu que el carregament va sortir de València

Dos dies després de la denúncia del govern de Malàisia per l'enviament de residus de plàstic il·legals procedents d'Espanya, el ministeri de Transició Ecològica ha reconegut que té identificada l'empresa exportadora de la mercaderia i li ha obert un expedient sancionador. A més, tant l'executiu de l'Estat com el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil han posat el cas en mans de la fiscalia, segons ha avançat 'La Vanguardia' i han confirmat fonts del ministeri, que no han donat a conèixer el nom de l'empresa que s'hauria saltat la llei.

La versió de les autoritats espanyoles sobre els fets, que es remunten al novembre del 2018, és que la mercaderia sospitosa es va detectar al port de València abans que salpés cap a Malàisia. La documentació que acompanyava el material tenia "incongruències", segons la versió del ministeri, que va demanar a la Guàrdia Civil que fes una inspecció. Quan el Seprona es va posar en marxa, però, el vaixell havia salpat "sense l'autorització de Duanes", han assegurat les mateixes fonts.

El ministeri no ha respost directament a les acusacions que va llançar la ministra malàisia Yeo Bee Yin contra Espanya i altres països occidentals per l'enviament de residus plàstics que, en realitat, són impossibles de recuperar i que violen els compromisos dels estats de la Convenció de Basilea. El govern espanyol ha insistit que està en contacte amb les autoritats del país asiàtic per si encara hi ha més material que hagi de ser retornat a Espanya perquè no sigui, en realitat, reciclable sinó només escombraries.

Un cop els contenidors van tornar a València, el febrer d'aquest any, les autoritats espanyoles asseguren que van comprovar el que hi havia dins dels sacs. Tot i que a fora hi posava que transportaven alumini, a dins s'hi va trobar principalment plàstic trossejat i barrejat amb encenalls d'alumini. Aquest fet obre la porta a sancionar l'empresa per una infracció greu de la lleu de residus i sòls contaminats.

El laberint dels residus plàstics a Catalunya