Societat 04/03/2019

Presenten la primera guia internacional de vacunació contra el virus del papil·loma humà en poblacions de risc

És un projecte fet per un comitè de deu experts i liderat per la Vall d'Hebron

Acn
2 min
Imatge de l'hospital Vall d'Hebron

BarcelonaUn comitè de deu experts de diferents especialitats mèdiques ha elaborat la primera guia internacional contra el virus del papil·loma humà (VPH) en població d'alt risc. Liderat per la Vall d'Hebron, aquest treball estableix una forta recomanació de vacunar contra aquest virus els pacients amb VIH entre 9 i 26 anys, els homes que tenen relacions amb altres homes també d'aquesta franja d'edat, les dones amb lesions cervicals displàstiques, els pacients amb síndrome d'insuficiència de la medul·la òssia congènita, les dones que han rebut un trasplantament d'òrgan sòlid o un trasplantament de progenitors hematopoètics entre els 9 i els 26 anys i els pacients amb diagnòstic de papil·lomatosis respiratòria recurrent.

També es recomana, però de manera més dèbil, vacunar els afectats per malaltia inflamatòria intestinal, els pacients amb una immunodeficiència primària, els supervivents de càncer infantil i les persones que segueixen tractaments immunosupressors o biològics.

El virus del papil·loma humà és la principal causa de càncer de cèrvix i d'altres càncers genitals. També és l'agent causal de les berrugues genitals i de la papil·lomatosi respiratòria recurrent. Al voltant del 90% de les infeccions per VPH en dones es resolen espontàniament sense cap mena d'intervenció mèdica, però en un 10% dels casos la infecció persisteix. Un 1% acabarà desenvolupant un càncer.

Els professionals que han participat en aquesta guia són membres dels Serveis de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Malalties Infeccioses, Aparell Digestiu i Oncologia i Hematologia Pediàtrica de Vall d'Hebron; el Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l'Institut Català d'Oncologia – IDIBELL CIBER d'Epidemiologia i Salut Públic, i la Unitat de Ginecologia Oncològica de l'Institut Clínic de Ginecologia i Obstetrícia i Neonatologia (ICGON) de l'Hospital Clínic.

El treball per elaborar aquestes recomanacions s'ha publicat a la revista 'Eurosurveillance'. Aquest dilluns és el Dia Internacional de Conscienciació sobre el VPH.

stats