SOCIETAT
Societat 07/11/2011

El president d'Habitat, condemnat per la mort de cinc obrers el 2006, prepara la seva dimissió

Després d'arribar a un acord amb la fiscal i l'acusació popular, ha acceptat un any de presó i inhabilitació per un delicte contra els drets dels treballadors

Laura Díaz-roig
1 min

BarcelonaUna jutge de Barcelona ha condemnat avui al president d'Habitat, Bruno Figueras, i a l'exdirector general, Fernando Cirera, a un any de presó i inhabilitació per realitzar la seva feina, en relació a la mort, al 2006, de cinc persones que treballaven en una obra. Avui havia de començar el judici del cas, però els acusats han arribat a un acord amb la Fiscalia i l'acusació popular, formada pels sindicats.

Figueras està preparant la seva dimissió, que presentarà aquesta setmana, segons han explicat fonts de l'empresa.

Fernando Mohíno i Miguel Ángel Luque, treballadors de l'empresa Nobella i també acusats, han estat condemnats a dos anys de presó per un delicte contra els drets dels treballadors i cinc delictes d'homicidi per imprudència greu. Finalment el coordinador de seguretat de l'obra, Javier Vives, i l'arquitecte tècnic Luis Aguilar han estat condemnats a sis mesos de presó com a responsables d'un delicte contra els drets dels treballadors i cinc faltes d'homicidi per imprudència.

Els obrers treballaven en una galeria de serveis al carrer Almogàvers del districte 22@ de Barcelona, quan va caure un mur que els va sepultar; cinc van morir i dos van resultar ferits.

Segons els fets relatats per l'escrit de la fiscal, que tots els acusats han acceptat, Mohíno, encarregat d'obres de l'empresa Norbella, va ometre qualsevol mesura de seguretat tant a nivell individual com col·lectiu, sense proporcionar als obrers ni tan sols una escala per baixar al fons de l'excavació o sortir-ne. El fiscal considera que el risc es podria haver neutralitzat si s'haguessin instal·lat les mesures de protecció necessàries.

Les famílies dels treballadors han estat indemnitzades per via extrajudicial.

stats