El president de Renfe demana l'ajuda d'Adif per fer que Rodalies sigui puntual

Pablo Vázquez presenta una pla d'inversió de 118 milions d'euros fins el 2018 per millorar l'accessibilitat a les estacions, la neteja dels trens i els sistemes d'informació amb els usuaris, però per millorar la fiabilitat dels servei no en té competències

Pablo Vázquez, president de Renfe des de l'octubre passat, té com a objectiu principal per a les Rodalies millorar-ne la puntualitat, tot i que aquesta és una competència d'Adif, que és el gestor de les infraestructures. En una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona, Vázquez ha detallat una mica més el pla de Rodalies que va anunciar fa unes setmanes la ministra de Foment, Ana Pastor. Dels 1.257 milions d'euros del pla per tot l'Estat fins el 2018, 257 són de Renfe (els altres 1.000 d'Adif), i d'aquests, 118 seran invertits a Catalunya.

Per al president de Renfe, "el principal objectiu és ser puntuals, perquè si ho som recuperarem els clients que hem perdut". D'aquests 118 milions, però, cap tindrà incidència en aquesta millora de la puntualitat ja que aquest és un problema de la infraestructura, i la inversió l'ha de fer Adif. Per això Vázquez ha demanat "l'ajuda" del gestor d'infraestructures per aconseguir l'objectiu que més demanen els usuaris: fiabilitat.

L'embolic amb les inversions anunciades per la ministra és saber quina part dels 1.000 d'Adif fins 2018 toquen a Catalunya. Fent el joc de sumes i restes, si Ana Pastor va dir que dels 1.257 milions del pla, 400 eren per Catalunya, i avui el president de Renfe ha dit que 118 milions d'aquests els inverteix Renfe, la lògica diria que els 282 restants són els d'Adif. Però Renfe diu que això no és competència seva, que ells només saben la seva part, i des del Govern de la Generalitat també van amb la calculadora a la mà per saber si en aquests 282 milions hi ha inclosos els 306 que Santi Vila i Ana Pastor van acordar el novembre de 2013, o no. Ningú ho sap.

El que sí que ha pogut assegurar el president de Renfe a Barcelona és que els 118 milions serviran per millorar la informació entre Renfe i l'usuari. "Si no podem que siguin puntual, almenys que l'usuari sàpiga amb prou temps les incidències que hi ha", ha dit Vázquez. També destinaran 97 milions a posar escales mecàniques i ascensors a 39 estacions que encara no en tenen, a més de millorar la neteja dels vagons, per dins i per fora.