Societat 28/09/2012

El president del TSJC critica la "insuportable" lentitud per modernitzar la Justícia

Miguel Ángel Gimeno ha destacat, durant l'obertura de l'Any Judicial, l'augment dels procediments directament relacionats amb la crisi

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Àngel Gimeno, ha criticat aquest dimarts, durant l'acte d'obertura de l'Any Judicial al Palau de Justícia de Catalunya, la "insuportable" lentitud en trobar les eines per modernitzar la Justícia i ha destacat el malestar de jutges, fiscals, secretaris i funcionaris per "la manca de voluntat política" per abordar el problema i la sobrecàrrega dels jutjats.

"El servei que donem a la societat continua estant lluny del que voldríem i seria acceptable", ha dit Gimeno, que ha subratllat que la crisi econòmica queda palesa als jutjats amb un increment dels procediments més directament relacionats amb la crisi com els acomiadaments i els concursos de creditors.

Així, els concursos de creditors van passar de 1.518 a l'any 2010 a 1.564 al 2011, produint-se un "increment sobre l'increment", segons el president del TSJC. També van créixer els acomiadaments judicialitzats, passant de 20.873 el 2010 a 21.501 l'any 2011.

Les execucions hipotecàries, però, s'han reduït notòriament, de 18.112 a 13.727 l'any 2011, tot i que Gimeno ha destacat que afecten factors del món financer que provoquen que molts dels procediments no arribin als jutjats.

El Fiscal Superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, ha destacat l'augment d'un 3% de les faltes contra el patrimoni i ha assegurat que malgrat l'esforç per millorar la seguretat a les grans ciutats catalanes, el problema "subsisteix".

Demana "prudència" a la política catalana

Davant "l'actual moment polític", Gimeno ha demanat "prudència, ponderació d'interessos i reflexió". Tot i que ha assenyalat que "no és moment perquè parlin els jutges", ha assegurat que cal buscar fórmules "que no oblidin a ningú".

"Si és legal o il·legal, ho diu un tribunal quan se li presenta una demanda", ha dit el president del TSJC sobre el futur referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya.

També Rodríguez Sol ha fet al·lusió a l'actualitat política: "La Fiscalia no viu d'esquena a la realitat. Sé on som avui i no sé on serem demà, només sé que la Fiscalia de Catalunya estarà sempre al servei dels ciutadans".

stats