VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

A presó un depredador sexual per cinc agressions en 60 dies

El detingut ja havia complert una condemna d’onze anys

6 de maig. 7 de juny. 2 de juliol. 14 de juliol. 26 de juliol. Cinc agressions sexuals en seixanta dies, tres de les quals el mes passat. Un jutge del Vendrell va enviar ahir a la presó un depredador sexual que atacava les seves víctimes per l’esquena, les amenaçava amb una navalla o alguna altra arma punxant i les agredia sexualment. En els últims tres mesos ho va fer cinc vegades, sempre a la zona del Vendrell (Baix Penedès), el municipi on viu, excepte en una ocasió, en què va actuar a Barcelona.

El detingut, de 39 anys, és un vell conegut de la justícia. Segons explica el jutge del cas en el seu escrit, al qual ha tingut accés l’ARA, el 2004 l’Audiència de Múrcia el va condemnar a onze anys de presó per sis agressions sexuals en aquesta comunitat. Fa un any va complir la pena i va sortir de la presó.

Els Mossos d’Esquadra van poder identificar l’home arran del seu últim atac a una jove durant la festa major de Santa Anna, al Vendrell, amb l’ajuda dels testimonis i de les càmeres de seguretat que hi havia a la zona i que van captar la seva imatge.

El detingut va abordar la víctima, de 23 anys, de matinada, quan entrava a casa seva. Fent servir el mateix modus operandi que en les altres agressions sexuals, s’hi va abraonar per l’esquena. Amb una mà li va tapar la boca. Amb l’altra l’amenaçava al coll amb un ganivet i la va obligar a entrar a l’ascensor per agredir-la. Però un veí alertat pel soroll va sortir a l’escala i l’home va fugir corrents.

Dimecres passat els Mossos van arrestar-lo per aquests fets. Des del primer moment, els investigadors van pensar en la possibilitat que l’home fos l’autor d’altres agressions sexuals que s’havien produït a la zona els últims mesos i finalment l’han aconseguit relacionar amb quatre agressions més. El primer dels atacs es va produir a l’edifici del domicili de la víctima. Com en l’última ocasió, l’home la va atacar per l’esquena i la va fer entrar a l’ascensor amenaçant-la amb un ganivet, amb el qual li va arribar a fer un tall al dit. A més d’agredir-la sexualment, el detingut li va prendre els diners, les claus de casa i el mòbil.

A la segona de les víctimes la va seguir quan baixava del tren, la va amenaçar per l’esquena amb un ganivet i la va agredir sexualment a la part del darrere d’una furgoneta. Segons el jutge, l’home va agafar la víctima pel cap i la va tirar a terra, li va trencar tres dents i li va fer perdre el coneixement.

La tercera agressió sexual es va produir a l’interior del tren de Rodalies que va cap al Vendrell. Quan a l’últim vagó només hi quedaven la víctima i l’agressor, el detingut s’hi va acostar d’esquena i, també amenaçant-la amb un ganivet, la va fer estirar-se a terra amb les mans al cap per agredir-la sexualment. Després l’home va baixar a l’estació del Vendrell.

La quarta agressió és la que el jutge situa a Barcelona. Va passar a prop d’una estació de la línia 11. L’home també va atacar la víctima per l’esquena i la va fer entrar en un portal, però com en l’última ocasió, un veí el va sorprendre i va acabar fugint. En els seu escrit, el magistrat destaca la reiteració delictiva i el risc de fugida com a arguments per enviar el detingut provisionalment a la presó. També recorda que cada un dels delictes d’agressió sexual que li atribueix poden tenir una condemna d’entre un i cinc anys de presó, a la qual caldria afegir les lesions i el robatori.

Violació a Figueres

Coincidint amb la decisió del magistrat del Vendrell, ahir un altre jutge -en aquest cas de Figueres- va enviar a presó provisionalment un altre home detingut per haver segrestat i violat tres vegades una dona a qui també hauria amenaçat i colpejat la nit de dimecres a dijous en una barraca del municipi d’Hostalets de Llers. L’agressor i la víctima es coneixien amb anterioritat.

Segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en aquest cas el jutge atribueix al detingut tres delictes d’agressió sexual consumats i un altre en grau de temptativa, així com els delictes de lesions, detenció il·legal i amenaces.