Societat 03/09/2012

La Generalitat retira les subvencions als presos per estudiar a la universitat

La conselleria de Justícia s'estalviarà uns 80.000 euros a l'any i diu que els interns s'hauran de pagar els estudis com la resta de la població

Acn
2 min
Sense voler-ho, el Govern és dèbil amb els forts i fort amb els dèbils.

BarcelonaLa conselleria de Justícia ha rescindit el conveni amb la Universitat d'Educació a Distància (Uned) per ajudar els presos a accedir i estudiar a la universitat. A causa de les retallades pressupostàries, la Generalitat ha decidit estalviar-se els més de 70.000 euros anuals que costava el conveni per ajudar a uns 40 alumnes a cursar estudis universitaris i a una vintena fer el curs per accedir-hi. La taxa d'aprovats era d'entre el 40 i el 45% fins ara.

Justícia justifica la mesura per raons econòmiques i ha dit que els presos s'hauran de costejar els estudis com la resta de la població o demanar beques per baixos ingressos econòmics. Segons ha publicat 'El Periódico' i han confirmat fonts de Justícia a l'ACN, el conveni amb la Uned era vigent des de l'any 1985 i existeix a totes les autonomies. La majoria d'interns cursen estudis en Dret, Psicologia, Turisme i Humanitats. El 45% aprova, però en el cas del curs per accedir a la universitat només ho fa un 40%.

Els presos que tinguin permisos de sortida o règim obert podran anar als exàmens com fins ara. El problema el tindran els que no puguin sortir. Fins ara, el conveni pagava el trasllat dels professors a les presons, però ara s'està plantejant la possibilitat de traslladar els presos a una sola presó uns dies determinats per estalviar costos, tot i que també es generarien despeses en els Mossos d'Esquadra. El 90% dels alumnes són de les grans presons: Model, Quatre Camins, Brians i Lledoners. També hi ha cinc dones.

Les entitats socials que atenen els presos ja han criticat la mesura, que servia de via de reinserció per molts interns, i una finestra oberta al món.

stats