Societat 13/05/2018

23 anys de presó per al terapeuta alternatiu de Sabadell jutjat per abusos sexuals

La condemna s’ha d’afegir a la pena anterior de sis anys per abusos a dues pacients més

Enric Borràs
2 min
El terapeuta acusat, abans de començar el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL’Audiència de Barcelona ha condemnat a un total de 23 anys de presó el terapeuta alternatiu de Sabadell que va abusar sexualment de quatre pacients, dos dels quals també treballaven per a ell. La pena se suma a una condemna anterior de sis anys pel mateix delicte. De la víctima que va acabar treballant al seu centre en va començar a abusar als 14 anys i ho va fer durant una dècada sencera. Era amic de la família i primer li feia classes de repàs i uns "massatges energètics" que l’havien d’ajudar amb els estudis, i ho aprofitava per fer-li tocaments. Amb el temps els abusos van ser cada vegada més greus, però segons la sentència ell la convencia que eren part de la "teràpia" i necessaris per a la seva "curació".

L'home, que era torner però es va començar a formar com a terapeuta als 50 anys fent cursos d’homeopatia i reflexoteràpia, també va començar a abusar d’un adolescent quan tenia 15 anys. El va conèixer en unes pistes de tenis i, amb l’excusa d’ajudar-lo a millorar l’autoestima i el joc, li feia massatges reiki en què n’abusava sexualment. Els abusos van durar 26 anys i durant aquesta etapa també va arribar a treballar al centre. D’una pacient, que va acudir al terapeuta perquè l’ajudés amb les seqüeles d’un tumor cerebral i dels abusos sexuals que havia patit de petita, segons la sentència en va abusar sexualment durant tres anys. Li deia que li feia teràpia de xoc.

De la quarta víctima, una pacient a qui va començar a tractar als 16 anys, en va abusar sexualment una sola vegada, quan en tenia 21 i feia cinc anys que feia teràpia amb ell. La sentència explica com el terapeuta abusador la va anar manipulant perquè primer li parlés de la seva vida sexual, després li ensenyés el cos i, finalment, no es resistís quan en va abusar. Per fer-ho, com en els altres casos, l’home "es va aprofitar" de la "relació de terapeuta a pacient molt estreta" que havia cultivat. La sentència destaca que dos psicòlegs hi han detectat "una dinàmica d’abús psicològic i sexual en un context de grup".

Aquesta pena s’ha de sumar a una altra d’anterior, de sis anys de presó, pels abusos del terapeuta a dues pacients més. En concret, el tribunal ara el declara culpable de dos delictes d’abusos sexuals amb penetració i de dos més d’abusos sexuals sense penetració. En el cas dels primers, tampoc podrà acostar-se a les víctimes a menys d’un quilòmetre durant set anys –quatre i tres anys en les altres dues–. A més, l’abusador haurà de complir un programa d’educació sexual i pagar 138.000 euros en indemnitzacions.

stats