BARCELONA
Societat 08/05/2012

La pressió social guanya l'indult per a la Vil·la Urània

La pressió de veïns i familiars de l'astrònom Josep Comas i Solà ha aconseguit aturar l'enderrocament de la seva casa-observatori: la Vil·la Urània de Barcelona. L'Ajuntament es compromet ara a dialogar.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.La Vil·la Urània, al barri del Farró de Barcelona, continua intacta. La pressió social ha salvat aquesta finca noucentista d'una mort anunciada que l'Ajuntament havia previst per convertir-la en un casal de barri que, tot i ser una prioritat de mandat, encara no tenia un pressupost ni un calendari assignats. Es tracta del petit xalet que l'astrònom Josep Comas i Solà va deixar en llegat al consistori. Una donació, però, no absenta de condicions, perquè el científic, que va ser el primer director de l'Observatori Fabra, volia que l'espai continués funcionant com a observatori popular o que, en qualsevol cas, tingués un ús cultural o educatiu. L'Ajuntament hi va veure el lloc idoni per al centre cívic que reivindicaven els veïns i va fixar el dia d'ahir com a data d'entrada de les excavadores. La Vil·la Urània havia d'anar a terra en el termini de dos mesos.

A la pràctica, el camí no ha estat tan plàcid. Després que l'historiador Dani Cortijo fes disparar les alarmes per l'enderrocament imminent, la família de Comas i Solà va presentar al·legacions al projecte i va denunciar que s'estava "vulnerant frontalment el llegat". També els alumnes de l'antic parvulari instal·lat a la torre -traslladats el 2010 a l'escola Reina Violant, de Gràcia- es van sumar a l'oposició. I ahir veïns i familiars de l'astrònom es van concentrar a les portes de la finca, al carrer Saragossa número 29, per fer pressió. El regidor de Sarrià - Sant Gervasi, Joan Puigdollers, s'hi va acostar per parlar amb els concentrats -entre els quals hi havia Jordi Portabella, d'Unitat per Barcelona-ERC- i va anunciar que no s'enderrocarà sense parlar amb la família i tenir consens. Puigdollers va negar que es vulgui aprofitar l'espai per aixecar-hi una llar d'infants i habitatges, com preveia el projecte de l'equip de govern anterior, i va confirmar que els enderrocaments començaran per la finca adjacent.

La família de Comas i Solà, però, seguia indignada amb les formes del consistori. Júlia Senra, que és néta d'un nebot del científic, explicava que és la quarta vegada que han de sortir en defensa de la finca perquè el consistori "primer no li va donar ús i després la va intentar vendre en dues ocasions".

stats