Emergència social
Societat 27/07/2021

La pressió veïnal atura el desallotjament d'una mare amb discapacitat a Sants

La comitiva judicial ajorna l'ordre d'expulsió per la concentració d'activistes i la falta d'efectius policials

Clara López Alcaide
3 min
La Mimi s'abraça a una de les activistes que celebren que l'intent de desnonament s'hagi pogut aturar.

BarcelonaLa força al carrer ha evitat per tercer cop que la Mimi, veïna del barri de Sants-Badal de Barcelona, i la seva família es quedin sense casa. Des de primera hora del matí d'aquest dimarts, un centenar de persones s'han concentrat, convocades pel Sindicat de Llogateres i el Grup d'Habitatge de Sants, a les portes del número 29 del carrer Begur, on fa dos anys que la Mimi viu amb la seva parella i les seves filles, i finalment han pogut frenar el desallotjament. La família, que disposa d'un informe de vulnerabilitat de serveis socials, podrà quedar-se a casa seva fins al setembre, que és quan està previst que es reprengui el procés de desallotjament, aquest cop, però, amb data oberta. "Això significa que la lluita continua al setembre", ha dit la Mimi als concentrats.

Cap a les deu del matí ha arribat la comitiva judicial a l'edifici. Un cop allà ha començat un procés de mediació amb alguns membres del sindicat per aturar el desallotjament per la situació de vulnerabilitat de la família. Finalment, la comitiva ha decidit ajornar el desnonament per la concentració d'activistes a les portes de l'edifici i per la manca d'efectius dels Mossos d'Esquadra per poder-lo efectuar. La portaveu del Sindicat de Llogateres, Úrsula Garrido, ha denunciat que els desnonaments amb data oberta –que no disposen de dia ni hora exactes per dur a terme el desallotjament– impliquen "un desgast emocional" brutal per a les persones afectades. "És imprevisible. És com passar per un desnonament durant quinze dies cada dia", ha lamentat.

Situació de vulnerabilitat

Les entitats subratllen la delicada situació que viu la família: la Mimi té una discapacitat de segon grau per la qual rep una pensió de prop de 400 euros. La filla petita –de vuit anys– també té una discapacitat, tot i que en el seu cas és menor. I la més gran combina dues feines i estudia a la universitat. Aquestes circumstàncies, expliquen des del sindicat, la van portar fa dos anys a ocupar el pis d'on ara la volen expulsar. "Es va veure obligada a ocupar", expliquen fonts del sindicat, que afegeixen que el pis estava en molt mal estat quan la família va arribar i que feia anys que no hi vivia ningú.

Tot i el seu cas personal, la Mimi explica que la propietat, el fons d'inversió Gaos Global SL, no li ha ofert un lloguer social i que l'Ajuntament de Barcelona no li ha donat una alternativa habitacional que s'adapti a les seves circumstàncies. Des del sindicat, que ha acompanyat la Mimi en el procés, expliquen que l'opció que ofereix el consistori a la família és "temporal i fora del barri", fins que se'ls assigni un habitatge de la Mesa d'Emergència, una alternativa que consideren inviable donada la seva vulnerabilitat. "El que m'ofereixen és una habitació per a tots quatre en una residència d'estudiants", explica l'afectada, que denuncia que aquesta opció "no és una llar" adequada a la seva situació.

El sindicat demana que el pis sigui a Sants, al barri on viu i on la seva filla petita va a l'escola d'educació especial, i que tingui un lloguer social. "L'ideal seria un pis al barri perquè la Mimi necessita la seva xarxa", ha insistit Garrido. Per la seva banda, la veïna ha reclamat a les administracions que accelerin els tràmits abans que el procediment es reactivi al setembre. "És molt difícil tornar a viure aquesta situació una quarta vegada si les administracions no busquen una solució", ha dit. "A mi no em sortirà de sota les pedres un pis, ni els diners d'un pis, ni ningú em solucionarà el problema", ha lamentat l'afectada.

stats