AFERS SOCIALS
Societat 05/09/2019

La pressió veïnal frena un centre de ‘menes’ al Fòrum

El Govern diu que el consistori s’ho repensa i l'Ajuntament sosté que no havia confirmat el lloc

Laia Seró
2 min
La pressió veïnal frena un centre de ‘menes’ al Fòrum

BarcelonaEls esforços per trobar un emplaçament definitiu per al centre on s’hauria de fer l’atenció immediata als menors estrangers que arriben sols a Barcelona van sumar ahir un nou capítol. El centre s’ha instal·lat aquest estiu a Collserola després d’haver-se projectat en diversos emplaçaments de la ciutat. Dimecres passat, entre els veïns del Fòrum va començar a córrer la veu -amb cartells als carrers i cadenes de whatsapps - que l’equipament es traslladaria a un solar de la seva zona. Alguns van sortir al carrer a protestar, hi va haver concentracions i alguna acampada; fins i tot l’alcalde del municipi veí de Sant Adrià de Besòs va enviar una carta al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, rebutjant la localització. El rumor va resultar ser cert: segons la Generalitat, aquest era l’espai que s’havia acordat amb l’Ajuntament de Barcelona per situar definitivament el centre d’atenció immediata de menes. Però ahir al vespre va transcendir que el projecte s’havia frenat.

El Govern va al·legar que el consistori s’ho havia repensat i que així els ho havia comunicat en les últimes hores. Però la seva versió no coincideix amb la de l’Ajuntament de Barcelona, que va assegurar que els terrenys del Fòrum -situats entre la ronda Litoral, el carrer Taulat i el carrer Sant Ramon de Penyafort- mai havien sigut una opció “decidida” per acollir el centre definitivament. Les dues administracions coincideixen a dir que l’equipament és “necessari” - téla funció d’allotjar la primera acollida dels joves, que s’hi estarien un màxim de 24 hores fins que els recol·loquessin en un dels centres repartits pel país-, però difereixen en el punt de maduració de l’acord.

La ubicació definitiva

La Generalitat va explicar que va donar a Ada Colau tres opcions per situar l’equipament i que les dues parts feia temps que tenien clar que havia d’anar a Barcelona, perquè és on arriben el 75% dels menors sols. Segons Afers Socials, el consistori va triar finalment el solar del Fòrum i va descartar dos emplaçaments alternatius que no va concretar.

L’Ajuntament en discrepa i va dir que la proposta final arribarà “les pròximes setmanes”, ja sigui confirmant aquest solar o bé apostant per un emplaçament alternatiu. “La ubicació ha de tenir el màxim consens possible i s’ha de treballar amb temps perquè tingui la complicitat del seu entorn més immediat”, van explicar fonts municipals a l’ARA. El primer interessat que la instal·lació del centre no aixequi aquesta polseguera, van afegir, és el consistori.

El Govern va desmentir ahir les informacions que havien circulat entre veïns -com ara que es construirien “50 barracons” o que hi hauria “500 menes ”- i va insistir que no serà un centre residencial: “Aquí no hi ha de viure ningú”, van subratllar. En tot cas, serà un espai amb 50 places perquè els joves descansin les primeres hores fins al trasllat definitiu al centre més adequat.

No és el primer cas d’oposició veïnal a un centre. Aquest mateix centre d’emergència va suscitar queixes quan es va projectar primer a la Zona Franca. I a Rubí l’obertura d’un centre de menors estrangers no acompanyats -que de moment encara no té data d’obertura- va generar el rebuig d’alguns veïns.

stats