Publicitat
Publicitat

TROBALLES CIENTÍFIQUES

La prestigiosa revista escull les investigacions científiques més remarcables del 2011

La prevenció del VIH, descobriment de l'any segons 'Science'

Un estudi clínic dels tractaments del virus de la sida és l'avenç científic més rellevant de l'any, segons la revista Science . Aquesta publicació de referència dóna a conèixer avui en les seves pàgines, com cada any, el rànquing dels que considera els deu descobriments més importants del 2011. L'assaig clínic, anomenat HPTN 052, ha estat triat pel que pot representar en el futur: "Ha revitalitzat la recerca del VIH", diu la revista.

L'assaig va demostrar que les persones infectades amb el virus tenen un 96% menys de probabilitats de transmetre'l a les seves parelles si prenen medicaments antiretrovirals. Els resultats van tancar un llarg debat en demostrar que els antiretrovirals podien reduir dràsticament la transmissió, a més de tractar el virus en pacients individuals. L'estudi el van dur a terme investigadors de la North Carolina's School of Medicine a Chapel Hill, a Carolina del Nord, i va aparèixer a la New England Journal of Medicine . Les conclusions van donar impuls al ja important moviment en favor del tractament per a tots els pacients. "Un 52% dels que necessiten antiretrovirals immediatament, per a la seva pròpia salut, no hi tenen accés, i això són 7,6 milions de persones", afirma Jon Cohen, periodista de Science . A banda de l'avenç de l'any, Science -i l'associació sense afany de lucre que la publica, AAAS- ha destacat nou èxits més que marquen un abans i un després.

Missió Hayabusa
La nau ressorgeix i torna a casa triomfal

La nau japonesa Hayabusa va tornar a la Terra amb pols d'un asteroide de grans dimensions, després de superar dificultats tècniques que van estar a punt d'acabar amb el projecte. La pols de l'asteroide és la primera mostra directa d'un cos planetari en 35 anys.

Orígens humans
Molt influïts pels nostres avantpassats

Molts humans encara tenen variants d'ADN heretades d'humans arcaics, com els homes de Denisova, que van viure a l'Àsia fa entre 400.000 i 50.000 anys, i altres ancestres de l'Àfrica encara no identificats. Ho va descobrir l'estudi del codi genètic tant d'humans actuals com d'avantpassats nostres.

Proteïna clau
Mapa d'una proteïna essencial per a la vida

Un grup d'investigadors al Japó van aconseguir una imatge clara de la proteïna que les plantes usen per desintegrar l'aigua en àtoms d'hidrogen i oxigen durant la fotosíntesi. S'anomena Photosystem II, i la seva estructura catalítica, essencial per a la vida al nostre planeta, pot ser clau per a una futura font d'energia neta.

Gasos del Big Bang
Gasos dels orígens de l'univers encara intactes

Des del telescopi Keck, a Hawaii, uns astrònoms van localitzar dos núvols d'hidrogen que sembla que han mantingut la seva química original durant dos mil milions d'anys, després del Big Bang. Altres científics van identificar una estrella desproveïda de metalls, tal com es creu que eren les primeres de l'univers, però formada molt més tard.

Conèixer el microbioma
Claus per comprendre la relació entre dieta i microbis

La recerca del munt de microbis que viuen al nostre intestí ha dut a demostrar que tots tenim un bacteri dominant al tracte digestiu: el Bacteroides , el Prevotella o el Ruminococcus . A més, un d'aquests prefereix una dieta alta en proteïnes, i un altre s'estima més els vegetals. Tot plegat permetrà entendre millor la interacció entre la dieta i els microbis en la nutrició.

Vacuna de la malària
Un assaig clínic amb resultats esperançadors

La coneguda com a RTS,S, una vacuna contra la malària que enguany s'ha sotmès a un assaig clínic -en procés- en què participen més de 15.000 nens de set països africans, ha tingut de moment resultats molt prometedors per als científics.

Sistemes solars estranys
Planetes amb òrbites inexplicables i altres rareses

S'han observat sistemes solars força diferents al nostre. L'observatori Kepler de la NASA va identificar un sistema d'estrelles amb planetes que orbitaven de maneres que els models d'avui no poden explicar. També s'ha trobat un gegant de gas atrapat en una òrbita estranya, o deu planetes que semblen flotar lliurement.

Zeolites de disseny
Alguns químics milloren un mineral molt útil

Les zeolites són uns minerals porosos que s'usen com a tamís molecular per convertir petroli en gasolina, purificar aigua, filtrar aire o produir detergents. Enguany, uns quants químics han dissenyat un grup de noves zeolites més barates, més primes i més ben equipades per produir molècules orgàniques més grans.

Ratolins rejovenits
Millor qualitat de vida, sense un tipus de cèl·lules

Les cèl·lules senescents són les que han parat de dividir-se. Un estudi en ratolins va revelar que si s'eliminaven s'endarreria l'inici de símptomes relacionats amb l'edat, com les cataractes o la feblesa dels músculs.

Més continguts de