SALUT
Societat 09/03/2012

Es preveu una primavera suau per als al·lèrgics

La temporada d'al·lèrgies serà més curta i més suau que anys anteriors a causa de la falta de pluges. Actualment, un de cada quatre catalans té alguna al·lèrgia i en els pròxims 20 anys la xifra es doblarà.

Vicenç Moliné
3 min
Es preveu una primavera suau per als al·lèrgics

CERDANYOLA DEL VALLÈS.L'onada de fred que va afectar Catalunya a principis de febrer i la falta de pluja que ha caracteritzat aquest hivern retardaran l'aparició de pol·len a l'aire, de manera que la temporada d'al·lèrgies serà més curta i segurament més suau que anys anteriors. Ho va vaticinar Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, en la previsió que el centre, ubicat a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha fet per a aquest any.

Com va explicar ahir Belmonte, la previsió meteorològica serà clau per als al·lèrgics. Tot i que calcula que els primers pics en la concentració de pol·len començaran a finals d'aquest mes, el bon temps dels últims dies ja ha provocat que es dispari la presència del pol·len més primerenc, el del xiprer. "Si comença a ploure com hauria de ploure a la primavera, aquest pol·len que ja és a l'aire es dipositarà a terra i no afectarà tant. D'altra banda, això regarà les plantes, que floriran amb més força", va explicar.

Belmonte estava acompanyada d'Antonio Valero, president de la Societat Catalana d'Al·lèrgies i Immunologia Clínica (SCAIC), que va aprofitar l'ocasió per retreure a les diferents administracions la poca transcendència que donen a les al·lèrgies en les polítiques de salut pública. Va recalcar la importància de poder accedir a una informació actualitzada i de qualitat sobre la concentració de pol·len per poder prevenir les al·lèrgies tant com sigui possible.

"Tenim dret a saber què sobrevola els nostres caps", va afirmar. Belmonte es va sumar a la reivindicació i va posar com a exemple les prediccions setmanals que s'ofereixen des del Punt d'Informació Aerobiològica de la UAB. "Si hem de sortir de cap de setmana ens pot ser útil saber que al Pirineu hi ha una gran concentració d'un tipus de pol·len mentre que a les Terres de l'Ebre ja no n'hi ha, per exemple". Al mateix temps, Belmonte va reclamar a tots els ajuntaments que tinguin en compte les al·lèrgies a l'hora de plantar determinats arbres als carrers i jardins.

Plataners problemàtics

I va posar d'exemple la ciutat de Barcelona, que recentment els va demanar consell per triar els arbres que plantarien als patis de les escoles. Antonio Valero va comentar l'abundància de plataners als carrers de Barcelona. "Són uns arbres molt apreciats però generen una gran quantitat de pol·len, al qual moltes persones són al·lèrgiques". "Per sort, una malaltia provoca que molts siguin substituïts per altres arbres, i aquest cop s'hauria de tenir en compte el factor de les al·lèrgies", va afirmar. A finals de mes, la SCAIC publicarà un estudi en què es classifiquen diverses espècies d'arbres segons la quantitat de pol·len que generen i les al·lèrgies que causen.

Sobre l'origen i l'expansió de les al·lèrgies, Antonio Valero va reconèixer que se'n desconeixen les causes, tot i que hi ha evidències que assenyalen la contaminació com a causant principal: "És un fet que als països més desenvolupats hi ha més percentatge de persones al·lèrgiques que als subdesenvolupats, i que a les zones urbanes n'hi ha més que a les rurals". Però reconeix que culpar la contaminació és només una teoria i que el més probable és que les al·lèrgies tinguin diverses causes com l'alimentació, els hàbits de vida i la qualitat de l'aire.

stats