Societat 12/05/2011

Es preveuen rèpliques durant els propers dos mesos

El director de la Unitat de Registres Sísmics de la Universitat d'Alacant preveu que s'alliberi l'energia acumulada a la falla tectònica amb petites rèpliques, molt suaus, al llarg dels propers 60 dies.

Efe
1 min

LlorcaLa ciutat de Llorca i tota la zona propera poden patir petites rèpliques del terratrèmol d'ahir durant els propers dos mesos. Segons el director de la Unitat de Registres Sísmics de la Universitat d'Alacant, José Juan Giner, es tracta de rèpliques que aniran alliberant l'energia acumulada a la falla tectònica, tot i que seran molt menys intenses que el sisme d'ahir, i són "molt positives" per estabilitzar el terreny.

Giner calcula que les rèpliques poden durar com a molt dos mesos i un cop acabat aquest període "la zona s'estabilitzarà". A partir d'aquell moment, ha dit, "haurà de passar temps perquè es recarreguin les zones d'esforç on es produeixen els processos de ruptura", per tant és poc probable que hi hagi nous sismes passats aquests dos mesos.

"Se sabia que havia de passar"

Aquest expert ha qualificat de "normal" el terratrèmol d'ahir i ha dit que "se sabia quan havia de passar, encara que no se sabia on". Per això, assegura que està sorprès de que hi hagi víctimes mortals ja que en aquesta zona de l'Estat, diu, "es construeix sota els preceptes de les normes sismoterrestres, que preveuen aquestes situacions". D'altra banda, Giner ha explicat que la característica de les falles tectòniques d'aquesta zona de la península és que l'epicentre és "molt superficial", com sembla que va ser a Llorca, fet que provoca que s'alliberi poca energia i que aquesta passi ràpidament al sòl sense atenuar-se.

stats