Societat 22/02/2012

#primaveravalenciana: un èxit amb dos pares... o molts més

Un col·laborador i un bloguer de l'ARA van llançar el 'hashtag' que ha acabat donant nom al moviment de protesta del País Valencià iniciat pels estudiants de l'IES Lluís Vives. Sense saber-ho els dos van tenir la mateixa idea

Sílvia Barroso
3 min
conversa tuits meseguer abalajos

BarcelonaQui és el 'pare' d'un 'hashtag'? El primer que l'utilitza o qui llança un tuit que l'acaba convertint en TT mundial? El debat estaria servit si no fos perquè en aquest cas cap dels dos implicats no té cap intensió de debatre. David Meseguer, periodista col·laborador de l'ARA, i Pau Alabajos, cantautor i bloguer de l'ARA, van parir l'etiqueta #primaveravalenciana, cadascú pel seu compte, sense dir-s'ho i sense imaginar-se que la gent se n'apropiaria massivament, seria 'trending topic' mundial i que donaria nom al moviment gestat en les protestes dels alumnes de l'IES Lluís Vives i alimentat per la policia espanyola a cops de porra.

El cas és que aquest dimecres, David Meseguer i Pau Alabajos s'han trobat cada un amb un post al seu blog respectiu afirmant, tots dos, que ells havien estat els primers de fer un tuit amb la fórmula màgica #primaveravalenciana. En realitat, Meseguer va ser el primer a fer un tuit amb el 'hashtag' de l'èxit, el 16 de febrer. Poca estona després en va fer un segon. I aquell mateix dia un altre usuari en va fer un més. Hi va haver 10 retuits, insuficients encara perquè l'espurna prengués. El dia 18, Alabajos va fer un altre tuit amb aquesta etiqueta, i aquesta vegada sí que va calar: més de 50 retuits, segons indica el marcador. "Jo no havia vist el tuit de David, no el conec ni segueixo cap de les persones que li van fer retuit. Va ser una coincidència. De fet, no era gaire complicat tenir aquesta idea, la idea d'importar el concepte de la primavera àrab cap a casa nostra", ha assegurat el cantautor en conversa amb l'ARA.

Afirma que no es volia penjar cap medalla. "Aquest moviment és de la gent i el 'hashtag' també, no té més història". De fet, el músic s'ha presentat aquest dimecres com a creador de l'etiqueta per la síndrome 'fuenteovejuna'. "Intereconomía estava difamant Compromís. Els acusen d'haver-ho instigat tot i d'haver-s'ho inventat tot per interessos polítics, i per això he sortit a dir que havia estat jo", explica Alabajos.

Aquesta bona intenció se li ha girat en contra quan han aparegut al seu 'post' comentaris que li deien que el primer tuit amb #primaveravalenciana era de Meseguer. "Tenen tota la raó, però no en tenia ni idea, per això he contactat de seguida per Twitter amb Meseguer, que no conec personalment, i he aclarit públicament el malentès. I ara estic afegint una nota al 'post' del blog", anunciava cap a les nou del vespre. La 'conversa' via Twitter de dos desconeguts amb un 'criatura' en comú ha desactivat qualsevol possible tensió.

Tots dos estan d'acord a defensar la validesa del terme 'primavera valenciana' per al moviment generat arran de les protestes dels estudiants i que avui, després de les càrregues policials d'aquests dies contra adolescents, han ajuntat una representació molt nombrosa i transversal de la societat civil del País Valencià en una manifestació unitària massiva.

"És evident que la situació al País Valencià dista molt dels règims autocràtics on la manca de drets, la corrupció i la repressió sistemàtica han tingut emmordassada la població des de la independència d'aquests estats de les seues metròpolis europees. Però, els que som valencians sabem que el País Valencià porta dècades afectat per una profunda paràlisi i una aguda amnèsia social que pareixia irreversible. La manca d'actitud crítica i la inexistent mobilització social n'eren els principals símptomes", argumenta en el seu 'post' Meseguer, que ha estat com a periodista en països de la primavera àrab.

"M'imagine que molts valencians i valencianes pensàrem després de les primeres mobilitzacions que alguna cosa estava agitant-se socialment i que ens encantaria 'importar' les 'primaveres àrabs' al nostre territori", explica Alabajos en l'aclariment al 'post' sobre l'autoria de l'etiqueta. "Ha arribat un moment que els ciutadans i ciutadanes del País Valencià ens hem cansat, la indignació ens ix per les orelles, estem farts, extremadament farts. I hem decidit prendre els carrers i dir la nostra", anunciava unes hores abans en el seu primer 'post' a l'ARA, titulat, justament, 'Primavera valenciana'.

stats