CIÈNCIA
Societat 28/08/2011

Les primeres plantes d'energia nuclear per a la Lluna i Mart, en camí

Servirien per produir l'electricitat que necessitarien les bases permanents, habitades o no, al satèl·lit i al planeta vermell

Redacció
2 min
El sistema seria molt més petit que a la Terra i no necessitaria torres de refrigeració / NASA

DenverLes primeres plantes d'energia nuclear per als futurs assentaments a la Lluna i a Mart ja estan en procés. La construcció d'aquestes plantes serviria per produir l'electricitat que necessitarien les bases permanents, habitades o no, al satèl·lit i al planeta vermell, i en altres planetes als quals poguessin arribar les naus espacials en un futur. Es tracta d'un projecte conjunt entre el Departament d'Energia dels Estats Units i la NASA, que s'ha marcat dos reptes: arribar a un asteroide el 2025, i a Mart, el 2030.

James Werner, director del Laboratori Nacional d'Idaho del Departament d'Energia dels EUA, i el seu equip, tenen previst tenir-ne una demostració a principis del 2012. Segons ha explicat Werner, les noves tecnologies de fissió per a l'aplicació d'energia a aquest tipus de superfícies és molt diferent de les estacions d'energia nuclear de la Terra, que necessiten grans espais per a estructures com les torres de refrigeració. "La gent mai reconeixeria el sistema d'energia de fissió com un reactor d'energia nuclear", ha explicat Werner. El científic explica que el sistema podria tenir aproximadament 30 centímetres d'ample per 61 d'alt, "aproximadament la mida d'una maleta de mà" i no necessitaria torres de refrigeració.



Les cèl·lules de la llum del sol i el combustible han estat els pilars per generar electricitat per a les missions espacials fins ara, però els enginyers han indicat que l'energia solar té limitacions. Les cèl·lules solars funcionen bé a les òrbites terrestres properes, però els experts asseguren que l'energia nuclear ofereix algunes característiques úniques que podrien donar suport a les bases espacials. "La diferència més gran entre els reactors d'energia solar i els nuclears és que els reactors nuclears poden generar energia en qualsevol ambient", ha explicat Werner. "La tecnologia de fissió nuclear no depèn de la llum solar, de manera que és capaç de produir grans quantitats constants d'energia durant la nit o en entorns hostils com els que es troben a la Lluna o Mart", ha dit. Com a exemple ha assenyalat que un sistema d'energia de fissió a la Lluna podria generar 40 quilowatts o més d'energia elèctrica, aproximadament la mateixa quantitat d'energia necessària per alimentar vuit cases a la Terra.

stats