Societat 16/05/2018

Les primeres estrelles van aparèixer només 250 milions d'anys després del Big Bang

Un equip d'astrònoms descobreix el senyal d'oxigen més antic de l'Univers

Ara
1 min
La galàxia descoberta

BarcelonaDesprés del Big Bang, a l'Univers no hi havia oxigen ni estrelles que fessin llum. L'Edat Obscura del Cosmos va durar 250 milions d'anys. Passat aquest període, les estrelles van posar llum a l'Univers i, amb elles, va arribar l'oxigen. Fins ara es creia que les estrelles havien aparegut molt més tard. El març del 2016 es va fer públic el descobriment de la galàxia més llunyana, coneguda com a GN-z11, que demostrava que les primeres estrelles van aparèixer, almenys, quan l'Univers tenia 400 milions d'anys. Un any després els astrònoms van ser capaços de trobar estrelles encara més antigues, de quan l'Univers només tenia 180 milions d'anys. El descobriment que acaben de fer els astrònoms d'ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) és el d'una galàxia que podria ser posterior, i que la fiabilitat d'aquesta troballa és molt alta.

"Em va emocionar molt veure el senyal de les molècules d'oxigen més distants", celebra Takuya Hashimoto, autor principal de l'article publicat a la revista 'Nature' i investigador de la Universitat Osaka Sangyo i de l'Observatori Astronòmic Nacional del Japó. "Aquesta troballa expandeix les fronteres de l'Univers observable".

El descobriment es va fer quan els astrònoms van detectar un "dèbil però clar senyal emès per molècules d'oxigen en una galàxia situada a 13.280 milions d'anys de nosaltres". És a partir d'aquesta troballa que els científics conclouen que les estrelles van encendre els llums de l'Univers quan tenia 250 milions d'anys. La nova galàxia descoberta es diu MACS1149-JD1.

stats